INFONET-468X60-BANNER

Fudbalski klub Osijek uz pomoć PlanRadara u novu sezonu ulazi sa najmodernijim stadionom i trening kampom u Hrvatskoj

19.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Fudbalski klub Osijek će u novoj sezoni imati najmoderniji stadion u Hrvatskoj, praćen trening kampom na površini od 15,3 hektara. Novi stadion će biti jedinstven po krovu površine 20.000 metara kvadratnih, a osim što će potpuno natkrivati tribine, protezaće se i iznad spoljašnjeg prstena stadiona.

Spoljašnju vizuru stadiona upotpuniće i stubovi koji se s krova spuštaju prema tlu kao i trg u jugoistočnom delu, dok će unutrašnju vizuru krasiti 13.005 sedišta. Takođe, stadion će imati 890 parking mesta, 244 mesta za osobe s invaliditetom, kao 90 novinarskih pozicija. Pri izgradnji stadiona posebno se vodilo računa kako bi se zadovoljili visoki standardi kvaliteta UEFA 4 kategorije.

Kako bi se osigurao visok kvalitet izvođenja radova, poštovali dogovoreni rokovi izgradnje, kao i budžet, prilikom izgradnje novog stadiona i trening kampa Fudbalskog kluba Osijek korišćena je digitalna platforma za komunikaciju i upravljanje građevinskim radovima PlanRadar.

Hrvoje Sučić, nadzorni inženjer kompanije Honcho iz Osijeka koja je obavljala stručni nadzor prilikom izgradnje stadiona NK Osijek, istakao je važnost korišćenja najmodernijih tehničkih i softverskih rešenja kao što je PlanRadar pri praćenju izgradnje ovog objekta: "U prvoj fazi sam bio glavni nadzorni inženjer, a u drugoj fazi nadzorni inženjer za građevinsko-zanatske radove. Sam stadionski kompleks se prostire na nešto više od 15 hektara zemljišta i možemo ga podeliti na dve osnovne celine: prva je kamp, odnosno 7 pomoćnih sportskih terena i sama građevina stadion."

"Naš stručni tim pri praćenju izgradnje ovog objekta primenjivao je najmodernija tehnička i softverska rešenja. Time smo uštedeli sigurno oko 45 minuta do sat vremena po jednom odlasku inženjera, što se na godišnjem nivou pokazalo znatnom uštedom. S obzirom na to da odlazak inženjera u kancelariju ili kontejner kako bi se neki nedostatak evidentirao iziskuje barem 45 minuta do sat vremena i ako uzmemo u obzir prosečnu satnicu jednog inženjera, dolazimo do zaključka kako smo po inženjeru uštedeli do 10 hiljada evra godišnje zahvaljujući aplikaciji PlanRadar," ističe Sučić.

Zahvaljujući naprednim funkcijama, uz kompletnu komunikaciju sa stranim izvođačem na engleskom jeziku, aplikacija PlanRadar omogućava jednostavno, brzo i pregledno informisanje izvođača i investitora o svim uočenim nedostacima ili manjkavostima u projektu.

"Ranije smo svaki nedostatak morali da slikamo, opišemo i da prebacimo fotografiju u dokument koji je onda bilo potrebno odštampati i predati izvođaču. Zahvaljujući aplikaciji PlanRadar primedba na nedostatak ostaje zabeležena u dokumentu dok god ne bude otklonjena. Međutim, čak i kada se otkloni, ona ostaje u arhivi. Aplikacija se, moram biti iskren, koristila svakodnevno i bez nje se nije odlazilo na gradilište zbog jednostavnosti i praktičnosti korišćenja što znatno štedi vreme", izjavio je saradnik nadzornog inženjera Hrvoje Domac.

Novi stadion NK Osijek će biti jedinstven u Hrvatskoj i po činjenici da će imati dva velika semafora u jugoistočnom i severozapadnom uglu, kao i najmodernija rešenja po pitanju rasvete i ozvučenja. Reč je o engleskom tipu stadiona, koji nema atletske staze i kod kojeg se tribine spuštaju odmah do samog travnjaka. Najmodernija varijanta hibridnog travnjaka "GrassMax hybrid stitching", kakav je primera radi postavljen na Santijago Bernabeu, katarskom Lusailu ili brazilskoj Marakani, svakako će doprineti atraktivnosti fudbala, u najvećoj meri zbog veće mogućnosti kvalitetne tehničke izvedbe. Travnjak glavnog stadiona će imati i grejanje, a isti će biti i jedan od sedam pomoćnih travnjaka za trening.

"Kao rođeni Osječanin izuzetno sam ponosan i srećan što se naša aplikacija PlanRadar koristila pri izgradnji ovako značajnog projekta u srcu Slavonije. Kao veliki i strastveni navijač NK Osijek, radujem se gledanju utakmica na novom stadionu koji će sigurno pomoći u daljem uspehu kluba", izjavio je Domagoj Dolinšek, osnivač kompanije PlanRadar.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;