INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Viseći vrtovi iznad Sene

27.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Inspirisan Vavilonskim visećim vrtovima, projektni biro Rescubika iz Pariza osmislio je pešački most preko Sene. Most bi bio prekriven zelenilom na više nivoa, od drvoreda duž mosta do visećih sadnica koje okružuju vodopad u središnjem delu. Novi javni park bi povezivao obale reke koje su do sada bile nepristupačne i one bi mogle da se pretvore u poljoprivredne parcele za lokalnu upotrebu.

"Babylon Bridge" (foto: Rescubika)

Projekat pod nazivom "Babylon Bridge" ima za cilj da ispita mogućnost stvaranja ulaza u grad u obliku visećeg pejzaža. Kako iz firme kažu, ovim poduhvatom se stvara pozitivna vizija grada sutrašnjice koja je manje haotična i uništavajuća od one pređašnje. Most je urbano "sredstvo" koji omogućava prolaz preko područja koje je nemoguće preći, čime se daje šansa svima da prošetaju i opuste se. Iz Rescubika to nazivaju “participativnom i pozitivnom arhitekturom.”

"Babylon Bridge" (foto: Rescubika)

Most treba da pruži utičište onima koji žele makar na kratko da pobegnu od gradskog života, od gradske buke i zagađenja. Ova oaza mira to nudi sa svojim visećim vrtovima i vodopadom u cetralnom delu koji apsorbuju buku na način da dođu kao neka tampon zona 

"Babylon Bridge" (foto: Rescubika)

Preko mosta bi se prostirala velika uređena nadstrešnica koja bi pružila hlad i mesto hiljadama visećih biljaka u saksijima. Prostor za odmor i sedenje nalazio bi se uz stazu kako bi podstakao ljude da ovde dođu na ručak. Mobilijar bi bio postavljen i dostupan u nivou ulice i ispod nadstrešnice.

"Babylon Bridge" (foto: Rescubika)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;