INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Japanski robot graditelj demonstrira budućnost izgradnje

04.10.2018. | Rich Haridy | New Atlas

Novi video AIST-a (Japan's National Institute of Advanced Industrial Science and Technology) pokazuje prototip robota koji je napravljen za rad na gradilištima u situacijama kada postoji nedostatak ljudske radne snage. Robot je nesumnjivo spor, ali izuzetno tačan, što ukazuje na to gde i na kojim poslovima humanoidni roboti u budućnosti mogu zameniti ljude.

Demonstracija prototipa robota, nazvanog „HRP-5P“, prikazuje kako on podiže deo gipsane ploče i stavlja je na zid. Ovaj tip fleksibilnog humanoidnog robota dizajniran je tako da može da reprodukuje ljudske pokrete u komplikovanim građevinskim okruženjima.

Robot HRP-5P

Robot HRP-5P (AIST)

Industrijska automatizacija brzo menja lice moderne masovne proizvodnje. Iako je veliki deo poslova koji se obalvljaju na fabričkoj traci sve više i više robotizovan, ljudski radnici su i dalje često neophodni za mnoge zadatke. Sklapanje letelica, na primer, je jedna od oblasti koja se odupire robotizovanoj  montaži koja je preuzela svet proizvodnje automobila. To je zato što su ljudski radnici i dalje potrebni kako bi se pomeriili „malo dalje“, odnosno „opružili“ kada je potrebno da se nešto dohvati i spoji u okviru različitih oblasti do kojih veći fiksni robotski sistemi jednostavno ne mogu da dosegnu.

Izgradnja na licu mesta je još jedno polje koje se na sličan način oduprlo lakoj robotskoj automatizaciji, pri čemu se ljudski rad još uvek najviše oslanja na izgradnju objekata na licu mesta. Automatizovani roboti za postavljanje opeka i masivni robotski 3D štampači sigurno nude interesantne mogućnosti za budućnost gradnje. Međutim, i dalje su na kraju potrebni ljudi kako bi sve to sjedinili.

Ovo novo japansko istraživanje nije u velikoj meri fokusirano na uklanjanje potrebe za ljudskim radnicima, već je umesto toga nastojalo da se bavi problemom jedinstvenim za ostrvo na kome se nalazi. Najavljujući novog robota, istraživači su napisali: „Uz smanjenje nataliteta i starenje stanovništva, očekuje se da će mnoge industrije, kao što je građevinska industrija, u budućnosti pasti u ozbiljne probleme zbog nestašice radne snage, pa je shodno tome hitno potrebno rešiti ovaj problem vezan za robotiku.“

„HRP-5P“ nije ni na koji način najnapredniji robot koji smo videli (Atlas humanoidni robot firme Boston Dynamics verovatno pokazuje veći dinamički opseg). Međutim, direktnim projektovanjem robota koji mogu da izvrše teške fizičke poslove koristeći slične pokrete koje ima čovek, AIST ukazuje na budućnost gde roboti mogu da preuzmu „detaljnije i zahtevnije“ građevinske poslove.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;