INFONET-468X60-BANNER

Veštačka inteligencija u građevinarstvu: Između potencijala i opreza

05.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Inženjeri u Pensilvaniji koriste veštačku inteligenciju (AI) za razvoj lakših betonskih blokova i zidova za apsorpciju buke i gasova sa efektom staklene bašte. Ovaj pristup koji predvodi Amir Alavi, profesor inženjerstva na Univerzitetu u Pitsburgu, nagoveštava značajne uštede u materijalima i troškovima.

Softver

Ilustracija (Foto: Pixabay)

AI se pokazuje kao ključni alat u borbi protiv starenja infrastrukture SAD-a, gde su mostovi, tuneli i putevi u lošem stanju. Tehnologija nudi brže i efikasnije rešenje za inženjerske izazove, analizirajući ogromne količine podataka i pružajući bolje informacije za donošenje odluka.

Izazovi i potencijalni rizici

Uprkos potencijalnim prednostima, stručnjaci upozoravaju na brzo prihvatanje AI zbog nedostatka regulative i nedokazanih rezultata, navodi New York Times. Postoji zabrinutost da bi AI mogao generisati nepouzdane rezultate zbog netačnih ili pristrasnih podataka.

U Pensilvaniji se AI koristi za dizajniranje betonskih blokova koji koriste do 30% manje materijala, a istovremeno održavaju izdržljivost. Ovi blokovi će se koristiti za popravku ili zamenu mostova, jer su mnogi u lošem stanju.

AI takođe ima potencijal da spreči i otkrije oštećenja u konstrukcijama, što bi moglo smanjiti troškove popravki. Veštačka inteligencija, koja može da sintetizuje informacije i pronađe obrasce i zaključke slično ljudskom umu, ima potencijal da ubrza i unapredi zadatke poput inženjerskih izazova do nemerljivog stepena. Ona funkcioniše analiziranjem ogromnih količina podataka i nudi opcije koje ljudima pružaju bolje informacije, modele i alternative za donošenje odluka.

Ovaj pristup može biti i ekonomičniji - jedna mašina može obavljati posao desetina inženjera - i kreativniji u pronalaženju novih pristupa poznatim zadacima.

Inženjeri u Pitsburgu sarađuju sa Komisijom za auto-puteve Pensilvanije na dizajniranju efikasnijeg zida za apsorpciju buke koji će takođe hvatati neke od emisija azot-oksida iz vozila. Planiraju da ga izgrade u području koje je izuzetno pogođeno zagađenjem bukom sa auto-puteva. Očekuje se da će njihov dizajn doneti velike uštede materijala.

Regulativa i standardi

Iako ovi novi projekti još nisu testirani u praksi, dr Alavi ističe da su bili spešni u laboratorijskom okruženju.

Ipak, postoji zabrinutost zbog nedostatka standarda za AI, posebno u oblastima kao što su robotika i autonomna vozila. Stručnjaci, uključujući Normu Džin Matei, bivšu predsednicu Američkog društva građevinskih inženjera, naglašavaju potrebu za oprezom i regulativom. Matei smatra da je AI odličan alat, ali da bi trebalo da se koristi samo za prvu verziju u ovom trenutku.

Stručnjaci su takođe zabrinuti zbog širenja dezinformacija od strane AI sistema, isitče New York Times. AI funkcioniše integracijom već dostupnih podataka, pa ako su ti podaci netačni  AI će generisati pogrešne zaključke.

Dr Alavi je optimističan u pogledu budućnosti AI u građevinarstvu, verujući da će tehnologija značajno promeniti industriju u narednih desetak godina. Iako su potencijalni rizici ozbiljni, on je uveren u sigurnost i efikasnost dizajna koje njegov tim razvija.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;