INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pametni šlem za proširenu stvarnost

28.01.2016. | Dezeen

Kompanija Daqri koja se bavi AR tehnologijom (AR-augmented reality odnosno „proširena stvarnost“) sa sedištem u Los Anđelesu predstavila je pametni šlem koji radnicima daje jedinstvene nivoe informacija o svetu koji ih okružuje.

Daqri-jev pametni šlem predstavlja nosivi uređaj koji korisniku omogućava da vidi proširenu stvarnost (augmented reality) - stvaran svet prekriven kompjuterskim slikama.

Šlem – koji ima plavi vizir otporan na ogrebotine – je posebno napravljen za radnike u industrijskim postrojenjima, kao što su gradilišta. Namera je da se poveća produktivnost, efikasnost i bezbednost, saopštila je ta kompanija.

„Radili smo u sredini „proširene stvarnosti“ prethodne četiri godine i ono što smo otkrili može da reši najizazovnije probleme na uređajima koji su dizajnirani za potrošače,“ rekao je Brian Mullins, osnivač i direktor Daqri-ja. „Trebalo nam je nešto specijalno dizajnirano za primenu u industriji.“

Šlem koristi kombinaciju senzora i kamera za hvatanje i snimanje informacija u realnom vremenu u okolini korisnika, od čitanja podataka na ventilima do podataka vazanih za termalna svojstva. Takođe, može da pokaže nosiocu skladištene informacije smernice vezane za bezbednost i uputstva za rad.

X zraci kamere omogućavaju korisnicima da vide detalje koji nisu vidljivi golim okom, kao što je unutrašnjost cevi. Povećana vidljivost može da pomogne radnicima i inženjerima da otkriju kvarove brže, u odnosu na njegov izvor.

„Korisnici su bez presedana informisani o svetu koji ih okružuje sa najpreciznijim ekranom i mogućim praćenjem,“ rekli su iz kompanije na svom web sajtu. „Najmoćniji uređaj na tržištu za „proširenu stvarnost“ će promeniti prirodu posla.“

„Ova ideja postoji u okviru akademskih i istraživačkih laboratorija već duže vreme, ali nikada nije ugrađena u proizvod do sada“, rekao je Chris Broaddus, Daqri-jev potpredsednik sektora za istraživanje, u promotivnom videu.

Pilot verzija Daqri-jevog pametnog šlema je otkrivena 2014. godine, a unapređena verzija – koja se može pohvaliti sa većom računarskom snagom – je predstavljena ovog meseca u okviru Consumer Electronics Show-a u Las Vegasu.

Šlem sadrži šestu generaciju Intel Core m7 procesora, sofisticiranu tehnologiju očitavanja, i niz kamera koje zajedno snimaju i hvataju  uglove od 360 stepeni. Računarski program u okviru kamere se zove Intellitrack i on snima, obrađuje i priikazuje informacije o okolini korisnika.

Kompanija je takođe razvila i poseban softver pod nazivom Daqri 4D Studio koji je sinhronizovan sa šlemom.

„Pametni šlem zna kako da se kreće kroz prostor, i može da mapira sredinu i da počne da stvara 3D rekonstrukciju objekta,“ rekli su u kompaniji. „Kada imate više ljudi koji nose pametne šlemove, oni dele te informacije  i tako se može stvotiti celokupan model nekog objekta korišćenjem tih kombinovanih podataka.“

Šlem je u pilot fazi i očekuje se da će biti dostupan za kupovinu u prvom kvartalu ove godine.

Daqri koji sebe opisuje kao “human-machine interface„  kompaniju, je osnovan 2010. godine u Los Anđelesu. Pametni šlem je njihov vodeći proizvod (Daqri Smart Helmet).

Drugi uređaj „proširene stvarnosti“ uključuje slušalice koje usmeravaju bicikliste na bezbedne rute kroz urbane sredine i naočare iz MINI-ja koje omogućavaju vozačima da vide kroz konstrukciju svog automobila.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;