INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kišna bašta – vertikalna bašta koja ne zahteva održavanje

02.10.2015. | Stu Robarts | Gizmag

Vertikalne bašte mogu odlično da izgledaju, ali one obično zahtevaju stalno održavanje, automatizovano ili ne. Firma Treebox, koja se bavi urbanim ozelenjavanjem, nedavno je u Londonu predstavila rešenje za pomenuti problem – vertikalnu baštu koja se brine „sama o sebi“ – „Kišnu baštu“. Ova bašta nema potrebu za strujom i navodnjavanje se u potpunosti oslanja na upotrebu kišnice.

„Kišna bašta“ funkcioniše po principu sakupljanja kišnice u određene rezervoare za skladištenje koji su smešteni iza posađenih biljaka i koji su tako sakriveni. Dizajn bašte odustaje od uobičajenog sistema za navodnjavanje pod pritiskom u korist sistema snabdevanja biljaka vodom iz rezervoara putem neke vrste fitilja od kanapa. To biljkama omogućava apsorpciju vode tehnikom kapilarnog navodnjavanja.

Navodnjavanje je u ovakvom sistemu kontrolisano – biljke ne dobijaju više vode nego što im je potrebno, a sistem smanjuje količinu vode koja dopire do biljaka onda kada ima dosta kiše. Sveukupan kapacitet rezervoara za vodu je dovoljan za do 6 nedelja zalivanja.

Generalni direktor firme Treebox, Armando Raish, predlaže korišćenje ove inovacije u slučajevima kada je održavanje vertikalnih bašta teško izvodljivo ili su one na mestima koja nisu lako dostupna. Biljke koje su korišćene u ovoj „Kišnoj bašti“ su uglavnom zimzelene biljke, paprat i trava.

Inicijalna, probna verzija „Kišne bašte“ instalirana je u Londonu 2013. godine, kao deo programa za održivu, urbanu drenažu. Nakon što se pokazala veoma uspešnom, njena dužina je utrostručena na 30m ove godine, a poslednji radovi na bašti su tek nedavno završeni.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;