INFONET-468X60-BANNER

Ambiciozan projekat na 4 ostrva - Forest city u Maleziji

05.02.2016. | Eric Oh | Arch Daily

Nalazi se na četiri veštački napravljena ostrva u Iskandaru u Maleziji, “Forest City” će biti najveći projekat koji podrazumeva različitu upotrebu razvoja zelenila u Jugoistočnoj Aziji. Projekat firme Sasaki Associates predstavlja investiciju čija se vrednost procenjuje na 40,9 milijardi američkih dolara i od ovog projekta se očekuje da će doneti posao u toj oblasti za 220.000 ljudi. Nalazi se u blizini ekonomskog središta Jugoistočne Azije, i ovaj novi „Forest City“ je u idealnom položaju da postane centar trgovine i kulture. Projektovan da podstakne životnu/radnu kulturu, sastoji se od „finansijskih institucija, objekata za visoko-tehnološka istraživanja i razvoj, sedišta kompanija i raznih kreativnih industrija koje uspostavljaju inovativne i održive osnove za zapošljavanje u regionu“, pišu arhitekte.

Strategija razvoja podrazumeva obostranu mešovitu korist, odnosno pristup simbioze između izgrađenog i prirodnog okruženja. Planira se da će biti povezan sa širim prostorom putem lake železnice i trajekta, povezujući planirane „produžetke“ Singapura i  tranzitne infrastrukture Malezije.

Ključni deo pomenute simbioze jeste razvojna strategija očuvanja. Osećajući zabrinutost zbog problema uticaja na osetljivi ekosistem i na ribarstvo, projektom će se obezbediti da se oponaša prirodna priobalna ekologija regiona na ivicama ostrva, ponovno uspostavnjajući preko devet kilometara mangrova, 10 kilometara plitkih uvala i blatoravni kao i 250 hektara plitkog vodenog rastinja (morske trave). Pored ekološke održivosti u regionu, ovim projektom će se takođe pružiti otpornost  u odnosu na povećanje nivoa mora.

Javna površina je kroz ovaj projekat povezana „krovnom mrežom međusobno povezanih parkova i vrtova“ stvarajući najveći na svetu zeleni krovni sistem. Izuzev krova, projekat će obezbediti prirodno stanište, atmosferske filtere i obezbediće rekreativne aktivnosti, bez prisustva automobila. Razvoj će takođe uključiti raznoliku ponudu tranzitnih sistema i prioritetnih pešačkih veza  sa tranzitnim centrima lociranim u blizini gusto naseljenih gradskih područja.

Opšta vizija projekta „Forest City“ je usmerena na privlačenje talentovane, međunarodne populacije koja želi da živi u održivom urbanom okruženju. Imajući to na umu, razvoj ne obuhvata samo „obrise“ arhitekture, već se fokusira i na obogaćivanje svakodnevnog života stanovnika raznolikim vrstama stambenih i kulturnih miljea.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;