INFONET-468X60-BANNER

Najbolje sobne biljke i kako ih održavati

23.08.2018. | Matheus Pereira | Arch Daily

Biljke oplemenjuju prostor i arhitekte ih često koriste kao dodatak uređenju enterijera i eksterijera. Međutim, kada su u pitanju zatvorene sredine, gde obično dopire manje prirodnog svetla i ventilacije, određene vrste ne mogu opstati i otporne su na adaptaciju.

Stoga, ukoliko se razmišlja o tome da se gaje određene vrste u zatvorenom - bilo da je to kuća, stan ili komercijalni prostor - neke biljke su pogodnije od drugih. U narednom tekstu je izabrano 13 najpogodnijih i najboljih biljaka za vaš dom.

Najbolje sobne biljke i kako ih održavati

Mipibu House/Terra e Tuma Arquitetos Associados (foto: Nelson Kon)

Kroton (Croton lawianus)

Karakteristike: Veliki, šareni listovi koji variraju u nijansama od zelene i žute do crvene i ljubičaste. Ovaj žbunić skreće pažnju zbog svojih sjajnih listova i dugog životnog veka.

Održavanje: Kroton zahteva višečasovno izlaganje sunčevoj svetlosti, pa je stoga pogodno da bude u blizini prozora i u prostorijama koje su dobro osvetljene. Nije dobro da se nalazi tamo gde su niske temperature i/ili u klimatizovanim prostorijama. Pogoduje joj toplija klima i može da dostigne visinu od 2 do 3 metra. Treba joj orezivati grane kako bi dalje rasla i širila se. Najbolje je da zemlja bude vlažna, ali ne i natopljena. Prilikom održavanja ove biljke obavezno treba nositi rukavice, jer njen sok sadrži toksična svojstva koja mogu izazvati iritaciju kože.

Difenbahija (Dieffenbachia amoena)

Karakteristike: Kao jedna od najpopularnijih sobnih biljaka, ova vrsta je višegodišnja i raste do visine od oko 50 centimetara. Sa belim „venama“ pod svojim listovima, cveta leti i u proleće. Osetljiva je na niske temperature, pa joj zato pogoduje tropska i suptropska klima.

Održavanje: Prija joj srednja svetlost, ali najbolje je postaviti je blizu prozora i prirodnog svetla. Zahteva vlažnost, stoga je potrebno zalivati je svakodnevno, ali  ne treba dopustiti ni da tlo postane previše natopljeno. Ima visoku koncentraciju kalcijum-oksalata, hemikalije koja može biti toksična ako se proguta i izaziva gušenje. Zbog toga se mora držati van domašaja dece i životinja.

Najbolje sobne biljke i kako ih održavati

Mipibu House / Terra e Tuma Arquitetos Associados (foto: Nelson Kon)

Kalateja (Calathea ornata)

Karakteristike: Spada u zimzelene biljke, robusna je i sa crvenkastim ukrasnim listovima. Ova vrsta može da dostigne visinu od 30 do 90 centimetara i cveta u oblastima velike vlage. Osetljiva je na hladnu klimu i klimatizovane prostorije.

Održavanje: Biljku treba čuvati pod slabim osvetljenjem i zemlja treba da joj je stalno vlažna. Kada su mladi, listovi su toksični, pa se preporučuje korišćenje rukavica za održavanje. Broj listova se povećava orezivanjem.

Davalija-Zečja šapa, Pauk biljka, Stopala paprati (Davallia fejeensis)

Karakteristike: Paprat je poreklom sa ostrva Fidži i iz Australije. Ova biljka dostiže visinu od oko 20 do 40 centimetara. Njeni listovi su krhki i zakrivljeni, tako da treba da stoji negde visoko da se ne bi „izlomila“.

Održavanje: Ovoj vrsti treba bogato organsko zemljište i mora biti pod svetlom ali ne direktnim jer tada ne može da raste. Tokom zime, lišće opada i ostaju samo grane. U slučaju da ovo ne funkcioniše, preporučuje se orezivanje da bi se omogućio rast.

Najbolje sobne biljke i kako ih održavati

Babylon Garden Condotel/ALPES GDB (foto: Hiroyuki Oki)

Nefrolepis - Kućna paprat (Nephrolepis spp.)

Karakteristike: Lišće ima iste karakteristike kao i kod prethodne biljke. Ne može se prilagoditi hladnom okruženju, stoga preferira tropsku klimu.

Održavanje: Zbog varijacije u veličini lišća, mora se orezivati, đubriti i stavljati na prirodnu ali indirektnu sunčevu svetlost. Zemlja mora biti vlažna i bogata organskim materijama. Može se nalaziti zasađena u saksiji a može i da visi.

Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Karakteristike: Ova vrsta se sve više gaji u zatvorenom prostoru jer se dobro adaptira. Ne zahteva veliko zalaganje oko održavanja i može se nalaziti i pod slabim osvetljenjem.

Održavanje: Ukoliko je izložena većoj količini svetlosti, preporučuje se da biljka dobije više vode. Ako dobija previše vode, može postati žuta. Listovi se moraju redovno čistiti crevom ili vlažnom krpom kako bi se uklonila prašina i zadržo sjaj. Ne zaboravite da uklonite mrtve grančice.

Najbolje sobne biljke i kako ih održavati

Binh House / VTN Architects (foto: Quang Dam)

Nevestin veo (Gibasis pellucida)

Karakteristike: Ovu biljku karakterišu beli cvetovi i brzo raste, pa je potrebno stalno da se orezuje. Treba je postaviti da bude u visećoj saksiji.

Održavanje: Pošto ne može da uspe u područjima sa niskom temperaturom, mora se gajiti na toplim mestima i tamo gde ima puno prirodnog svetla ili da bude delimično u hladu. Ako se postavi u slabo osvetljenoj prostoriji, lišće će verovatno opasti i izgubiti boju. Potrebno je zemljište stalno održavati vlažnim i redovno zalivati.

Zlatna puzavica (Epipremnum pinnatum)

Karakteristike: Ova ukrasna, zimzelena i polu-zeljasta biljka vodi poreklo iz područja koja karakteriše umerena klima, stoga se može prilagoditi niskim temperaturama.

Održavanje: Slobodno je držite u zatvorenom. Obično se uzgaja u visećim saksijama na prirodnom svetlu ili u polu hladu.

Najbolje sobne biljke i kako ih održavati

MLA House / Bernardes Arquitetura (foto: Leonardo Finotti)

Sanseverija - Cilindrična sablja, Afričko koplje (Sansevieria cylindrica)

Karakteristike: Sa svojim izuzetnim vertikalnim i cilindričnim listovima, ovo je idealna sobna biljka s obzirom na svoju izdržljivost i dugovečnost.

Održavanje: Ova biljka ne zahteva veliko održavanje. Treba je zalivati jednom na svakih 15 dana i ne zahteva orezivanje. Važno je naglasiti da voda mora da se sipa u zemlju a ne preko listova.

Damska palma (Rhapis excelsa)

Karakteristike: Potiče iz Azije i ima vitke stabljike, slične kao kod bambusa.

Održavanje: Treba biti postavljena pod slabijim svetlom i zahteva umereno zalivanje jednom nedeljno. Suvo lišće treba odseći a ono zdravo čistiti vodom - prskanjem.

Najbolje sobne biljke i kako ih održavati

MLA House / Bernardes Arquitetura (foto: Leonardo Finotti)

Ukrasna palma (Licuala grandis)

Karakteristike: Idealna za tropsku klimu, ova biljka izgleda kao japanska lepeza.

Održavanje: Preporučuje se da bude postavljena na prozore ili terasu, ali ne na direktnoj svetlosti. Treba je zalivati oko 4 puta nedeljno, a takođe i prskati vodom po listovima.

Moso bambus (Phyllostachys Pubescens)

Karakteristike: Biljka je karakteristična zbog svog oblika a ime znači „dlakavi bambus". Funkcija „dlaka" je da je zaštiti od naslaga koje se talože po listovima.

Održavanje: Lišće i stabljike su živahne zelene boje i mogu dostići visinu do 15 metara i biti prečnika 15 centimetara, pa se shodno tome preporučuje orezivanje. Za razliku od drugih vrsta bambusa, može se posaditi u vaze, pod uslovom da postoji razuman razmak između stabljika.

Najbolje sobne biljke i kako ih održavati

Maracanã House / Terra e Tuma Arquitetos Associados (foto: Pedro Kok)

Sukulenti (Succulents)

Karakteristike: Debelio lišće čuva vodu dugi vremenski period, zbog čega se ove vrste biljaka lako održavaju.

Održavanje: U slučaju da lišće počne da vene, samo treba povećati količinu vode, a ako počnu da trule, smanjite količinu vode. Ako ove vrste biljaka gube lišće, moguće je da ne dobijaju dovoljno svetlosti pa se u ovom slučaju preporučuje se da se stave pod direktnu sunčevu svetlost 4 sata dnevno.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;