INFONET-468X60-BANNER

Održavanje aluminijumskih fasada

21.05.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Fasade mnogih zgrada su napravljene od aluminijuma, čudesnog materijala koji je vodeći izbor mnogih arhitekata i dizajnera današnjice. U ovom tekstu bavićemo se problematikom održavanja ovih fasada i kako se one mogu održavati čistim kao da su nove.

Već dugi niz godina, aluminijumske fasade krase strukture širom sveta i one se obično smatra materijalom kome nije potrebno održavanje, pa nije ni čudo zašto se mnoge arhitekte i dizajneri opredeljuju za ovaj materijal. Ali, koliko god da ove zgrade izgledaju dobro sa aluminijumom, podjednako je važno da one zaista i „izgledaju dobro“, što znači da one treba da budu čiste i održavane tako da zadrže što je duže moguće svoj provobitni sjaj i izgled.

Sa porastom ekoloških problema koji utiču na ljude uopšte, arhitektura i njena dela takođe nisu pošteđene. Sa zagađivačima, prljavštinom i emisijama štetnih gasova koji uzimaju svoj danak na ovim fasadama, njihovo čišćenje i održavanje postaje apsolutna neophodnost. Koncentrišući se na aluminijumske fasade, u ovom tekstu ćemo predstaviti kratko uputstvo o načinima na koje ove aluminijumske fasade mogu biti održavane i šta se može učiniti da one zadrže svoj prvobitni izgled.

Planiranje

Čišćenje aluminijumskih fasada zahteva mnogo tehničke i stručne nege, odmeravajući stepen čišćenja koji treba da se odradi za svaku pojedinčanu strukturu. Fasade zgrada napravljene od eloksiranog aluminijuma i obojenog aluminijuma degradiraju zbog različitih zagađivača i samim tim postupak čišćenja podrazumeva uklanjanje oksidacije, nečistoća, zagađivača i silikonskih ostataka sa površine.

Eloksirani aluminijum je ranije smatran kao jak i vodootporan materijal kome nije potrebno održavanje. Ali sve se ovo promenilo kako su ekološki štetne materije počele da oštećuju strukture i kako je stopa korozije počela da raste. Dakle, uzimajući sve ovo u obzir, pročitajte u nastavku kako aluminijumske fasade mogu biti čišćene sledećim metodama:

Osnovno čišćenje fasade od eloksiranog aluminijuma uključuje metode čišćenja vodom i metode hemijskog čišćenja. Metode čišćenja vodom uključuju kvašenje vodom i pranje pod pritiskom, iako se pranje pod pritiskom ne preporučuje za aluminijumske fasade.

Kvašenje vodom

Stabilan tok vode se koristi za rasklimavanje prljavština korišćenjem željenih mlaznica i creva. Ukoliko prljavština, zemlja ili mast i dalje istraja, onda će ručno ribanje sa četkama i sunđerom uz kontinuirano prskanje vodom završiti posao. Ako i dalje postoje tragovi prljavštine na fasadama, pranje sa sunđerom i blagim deterdžentom može pomoći.

Oprez - Treba voditi računa prilikom praćenja ove procedure da je pritisak vode ujednačen i da čišćenje treba prvo raditi horizontalno, pa zatim vertikalno. Ukoliko je potrebno ukloniti vosak, ulje ili pastu sa površine fasade, onda se preporučuje upotreba MEK (metil etil keton) ili ekvivalentnog rastvarača, iako ovo mora biti sprovedeno vrlo pažljivo jer korišćenje bilo koje hemikalije može dovesti od oštećenja organskih zaptivača i površina fasada. Takođe nije preporučljivo korišćenje ovih rastvarača za eloksirane površine koje su zaštićene sa providnim organskim premazima, osim ukoliko premaz treba biti uklonjen.

Abrazivno čišćenje

Abrazivno čišćenje je potrebno kada fasade imaju velike naslage prljavština na površini. One se mogu očistiti koristeći krpu (jastuče) za abrazivno čišćenje koja se prvo temeljno natopi sa čistom vodom ili blagim deterdžentom za čišćenje, a zatim primeni na površinu fasade ručno sa ujednačenim pritiskom. Ribanje takođe može da se odradi sa najlonskom krpom za čišćenje koja je natopljena sa materijalom za površinsku zaštitu, i koja se obično koristi za uklanjanje tvrdokornih mrlja i fleka.

Oprez - Kod abrazivnog čišćenja, ribanje treba obaviti u pravcu metalnih linija, a površinu posle treba detaljno isprati sa čistom vodom tako da se celokupno sredstvo za čišćenje ispere. Površinu onda treba ostaviti da se osuši na vazduhu ili je obrisati sa jelenskom kožom ili magičnom krpom.

Ostale mere predostrožnosti

Iako su aluminijumske fasade jedne od najlakših fasada za održavanje i čišćenje, ipak neke mere predostrožnosti moraju biti preduzete pre nego što krenete sa čišćenjem. Nakon što ste identifikovali površinu koja treba da se očisti, odgovarajuće metode za čišćenje moraju takođe biti identifikovane u zavisnosti od područja. Preporučljivo je ne koristiti jaka alkalna ili kisela sredstva za čišćenje.

Takođe, čišćenje vrelih, sunčevim zracima zagrejanih površina treba izbegavati jer mogu dovesti do hemijskih reakcija koje bi se zbog temperatura jako ubrazale, a takođe ujednačeno čišćenje ne može biti postignuto.

Eloksirani aluminijum možda neće imati negativne posledice zbog korišćenja jakih organskih rastvarača ali može dovesti do ekstrakcije hemikalija koje proizvode fleke iz zaptivača, što takođe može uticati na njihov učinak. Takođe, upotreba jakih sredstava za čišćenje nije preporučljivo na staklenim prozorima je oni mogu doći u kontakt sa aluminijumom i preterano ribanje sa abrazivnim sredstvima treba izbegavati kako bi se zaštitila površinska obrada fasadnog materijala.

Sa ovim savetima, pravila nega aluminijumskih fasada može biti postignuta sa malo preciznog planiranja, čime ćemo osigurati da originalni sjaj i lepota ovog čudesnog metala dođe ponovo do izražaja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;