INFONET-468X60-BANNER

Z-Man tehnologija omogućava ljudima da se penju po staklu nalik gekonu

16.06.2014. | Gizmag

Gekoni (vrsta guštera) su verovatno mnogo bolji penjači nego mnoge druge životinje, tako da nije čudno što je veliki broj istraživača pokušao da kopira tu sposobnost preko tehnologije. Jedna grupa sa Univerziteta Stanford je bila naručito uspešna sa malim robotom za penjanje poznatom pod imenom Stickybot.

Pre četiri godine, oni su počeli sa istraživanjima mogućnosti primene te tehnologije na sistem koji bi omogućio ljudima da se penju na vertikalnim površinama. Sada je DARPA (agencija Ministarstva odbrane SAD odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku) objavila da je sprovela prvu uspešnu demonstraciju tog sistema, poznatog pod imenom Z-Man.

U demonstraciju, penjač od 99 kilograma je koristio dve Z-Man ručice - svaka je imala stremen (mesto za spuštanje stopala) koji visi ispod nje - kako bi se popeo i spustio 7,6 metara na ravnoj staklenoj površini. On je dodatno nosio ranac od 22,7kg u jednom testiranju.

Kao i robot Stickybot, sistem Z-Man duplira strukturu donje strane stopala gekona. Na tim ručicama se nalaze jastučići sastavljeni od bezbroj struktura nalik kosi nazvanim setae. Svaka od njih je zauzvrat sastavljena od 100 i 1.000 malih spatula. Korišćenjem tipa molekularnog privlačenja poznatog pod imenom van der Valsove sile, ove apatule se granaju i mešaju sa molekulima površine na kojoj se penju. Ono što je još važnije, spatule su takođe u stanju da se lako oslobode sa površine kada se povuku u pravom smeru, i ne ostavljaju nikakve tragove iza.

Iako je bilo dosta teško umnožavanje te strukture na jastučiće robota, dodatni izazovi su predstavljali skaliranje te tehnologije kako bi podržala težinu odraslog čoveka. Posebno je bilo važno uspostaviti ravnotežu između lepljive snage ručica u paralelnim i normalanim orijentacijama u odnosu na penjajuću površinu, kako bi se sprečilo padanja penjača dok odvaja i ponovo stavlja ručice na površinu.

Imajući u vidu vojni manadat agencije DARPA, sistem se razvija uglavno da bi vojnici mogli da se penju po vertikalnim zidovima dok nose punu borbenu opremu, ali bez potreba za konopcima ili merdevinama. Takođe, ova tehnologija bi jednog dana mogla da se koristi i u građevinarstvu, prilikom izgradnje ili održavanja objekata.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;