INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ušteda vode uz pomoć sistema zatvorene petlje na primeru pametnog tuša

27.11.2013. | Gizmag

Švedska tehnološka kompanija Orbital Systems se bavi rešavanje pitanja očuvanja vode sa novim tušem za domaćinstvo koji čisti bilo koju vodu koja ide niz odvod i šalje je nazad u glavu tuša. Prema procenama kompanije, njen sistem zatvorene petlje bi mogao da uštedi preko 90 odsto vode i 80 odsto energije koju koristi običan tuš.

OrbSys tuš, kako su ga njegovi tvorci nazvali, je prilično jednostavan u konceptu, ali zahteva određenu najdavremeniju tehnologiju kako bi pravilno funkcionisao. Kako bi reciklirao vodu koja izlazi iz njega, sofisticirani sistem za filtriranje i pumpa su smešteni direktno ispod odvoda tuša u podu.

Kako sapunjava, korišćena voda otiče u odvod, ona se odmah prečišćava i upumpava direktno nazad u tuš za ponovo korišćenje. Ovo je sličan sistem onom koji astronauti koriste u šatlovima, što može da objasni činjenicu zašto je kompanija Orbital Systems sarađivala sa NASA Svemirskim centrom Džonson (Johnson Space Center) na projektu.

Umesto skupa slavina kao kod većine tuševa, sadašnji model OrbSys tuša ima ekran osetljiv na dodir ugrađen u zid, koji omogućava korisnicima da proverenje njegov status i da preciznije podese temperaturu i protok vode.

Prema članku CNN, pod tuša je takođe dizajniran kao pristupni panel, tako da vlasnici mogu lako da ga podignu kako bi proverili filter i zamenili ga po potrebi. Kada se novi filter postavi, korišćeni fileti mogu biti poslati nazad u kompaniju Orbital Systems radi reciklaže.

Takođe, u tom članku, osnivač kompanije Merdad Mađoubi (Mehrdad Mahdjoubi) objašnjava da prosečno tuširanje od 10 minuta troši oko 150 litara vode, dok ovaj tuš koji reciklira vodu troši samo 5 litara.

Zbog činjenice da je voda koja prolazi kroz proces reciklaže već zagrejana kada napusti glavu tuša po prvi put, mnogo manje energije je potrebno da se ona zagreje do željene temperature i ponovo iskoristi. I za razliku od tuševa sa niskim protokom, koji smanjuju količinu izlazne vode, tuš OrbSys održava konstantni pritisak vode i visoku brzinu protoka od 24 litre po minuti, uz daleko manji utrošak vode.

Kao bonus, ovo konstantno filtritanje rezultuje čistijom vodom od one koja dolati iz gradskog vodovoda. Kroz testiranja u švedskom Instituta za bolesti i u laboratorijama Alcontrol, tim je pronašao da je sistem za tuširanje otklonio preko 99 odsto endotoksina, DNK, kao i čestice mikronske veličine koje prolaze kroz njega.

Kompanija Orbital Systems tvrdi da je voda koja prolazi kroz njihov tuš zapravo mnogo većeg kvaliteta od vode za piće, što je deo razloga zašto kompanija istražuje kako ovaj tuš-sistem može biti korišćen u regijama sveta gde postoji nedostatak pitke vode.

Ako očuvanje životne sredine i mogućnost kupanja sa prečišćenom vodom ipak ne privuče mušterije, finansijske koristi tuša možda privuku njihovu pažnju. One zavise od nekoliko faktora, kao što su lokacija korisnika i tipično korišćenje tuša, ali kompanija procenjuje da bi tipična četvoročlana porodica u Sjedinenim Američkim Državama mogla da uštedi preko 1.500 dolara godišnje prelaskom na korišćenje njihovog novog tuša.

U ovom trenutku, kompanija Orbital System je jedino postavila svoje tuševe u Ribersborg otvorenim kupatilima u rodnom gradu kompanije u Malmeu, Švedska, koji su poslužili kao primarna lokacija za testiranje kapaciteta tuša.

Objekat uslužuje preko 170.000 posetilaca godišnje, što znači da se tuše koriste skoro stalno tokom dana kako bi isprali ljude koji su verovatno prekriveni algama, planktonima, morskom travom i drugim otpacima iz obližnjeg okeana. Prema kompaniji, zamena samo dva obična tuša sa njihovim u otvorenim kupatilima je uštedelo preko 100.000 litara vode tokom prošlog leta.

Kompanija se nada da će u budućnosti naći više lokacija za testiranje svoje tehnologije pametnog, reciklirajućeg tuša, i da će eventualno uspeti da prilagodi sistem na druge izvore vode za domaćinstvo, kao što su sudopere, česme i fontane.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;