INFONET-468X60-BANNER

Hidroizolovanje betonskih tuševa i kada

13.03.2015.

Ukoliko planirate da renovirate svoje kupatilo sa novim sanitarijama, zašto ne biste postavili betonski tuš ili kadu? Ne samo da su betonski tuševi i kade praktični i laki za održavanje, bez fuga ne postoji mesto gde će ružna plesan i buđ rasti, već i oni takođe omogućavaju neograničene mogućnosti za dizajniranje.

Tuš i kada

Betonski podovi i zidovi se mogu tretirati tako da izgledaju kao da su popločani ili mogu biti obojeni sa pigmentima i bojama kako bi se stvorio bolji estetski dojam u vidu, na primer, umetničkog zidnog murala. Možete dodati integralne pigmente kako biste napravili da beton izgleda kao beli porcelan ili kao crni granit.

Postojeći popločani tuševi takođe mogu biti rekonstruisani sa betonskim slojem kako biste uštedeli novac i vreme i trud za uklanjanje pločica. Ukoliko ste zabrinuti da će beton apsorbovati vlagu, sve što je protebno je primena hidroizolacionih sredstava kako biste učinili vaše betonske tuševe ili kada u potpunosti vodonepropusnim. U nastavku pročitajte više o ovome.

Postavljanje betona u vlažnim oblastima kao što su kupatila zahteva dobro poznavanje problematike sa kojom se izvođač suočava. To zahteva drugačiju vrstu pripreme i izgradnje od one koja se koristi kod betonskih radnih površina, pa čak i umivaonika, tako da bi izvođači trebalo dobro da razumeju specifičnosti sa kojom se suočavaju.

Rešenje leži u izolovanju kade ili tuša od drveta ili drugih materijala koji mogu biti oštećeni od strane vlage. „Nikada nemojte dozvoliti da se beton nalazi na drvetu“, kaže Roh Fauč iz kompanije „Magicrafstman“ iz Sjedinjenih Američkih Država. „Alkalna jedinjenja u betonu će pojesti drvo.“

Vodootporna barijera kao što su cementne ploče tretirane sa gumenom mebranom moraju biti postavljene. Saradnja sa izvođačem koji razume problematiku je dobar način da se spreče problemi povezani sa postavkom betonskih kada i tuševa u vašim kupatilima.

Sledeći korak je izbor pravilne betonske mešavine. Ovde se poznavaoci betona mogu osećati kao na poznatom terenu. Većina njih koristi istu mešavinu za betonske sudopere, umivaonike ili radne površine. Uzimajući u obzir masu kade ili tuša, lagana vertikalna mešavina, ojačana sa rabic platnom je najčešći izbor. Mnogi biraju mešavinu koja je gušća od prosečne i dodaju aditive za zgrušavanje kako bi smanjili poroznost betona i zaštitili ga od prodora vode.

Naravno, pravilno zaptivanje je kritično za zaštitu lepote bilo kog betonskog elementa, ali je ono apsolutno neophodno za vlažne površine kao što su kade i tuševi. Najčešća tehnika je primena više slojeva penetrativnog zaptivača poput poliuretana na bazi vode. Fauč koristi epokside ili dvokomponentne poliuretane, a ponekad i oba - epokside kao prajmer sa poliuretanom na vrhu.

Otpornost na klizanje je od ključnog značaja za podove kada i tuševa, tako da je dodavanje sitnog mineralnog agregata (poput kamene sitneži) ili pogrubljivanje površine važan poslednji korak.

 

Komentari: 1

Suza 06.05.2021 12.16.32

Kako se odrzavaju betonske kade?

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;