INFONET-468X60-BANNER

Betonski elementi koji svetle u mraku

11.04.2013. | Design Build Source

Nemački proizvođači Kann i NightTec su sarađivali u razvoju završnih betonskih elemenata koji svetle u mraku i koji se zovu NightTec Leuchsteine. Dizajnirani za industrijsku upotrebu, elementi koriste sunčevu svetlost koja napaja njihovo svetljenje, smanjujući potrebu za veštačkim osvetljenjem u tamnim okruženjima, što ih čini ekološkim izvorom energije.

Fosforoscentni kristali su ugrađeni u betonsku površinu i oni zarobljavaju energiju sunca i emituju svetlo svake večeri po oko 10 časova. Iako elementi deluju belo na suncu, njihov večernji sjaj će se odraziti bilo u plavoj ili zelenoj boji u zavisnosti od izabranog premaza.

Iz dizajnerske perspektive, betonski elementi koji svetle u mraku pružaju jedinstveni površinski finiš za enterijerske i eksterijerske prostore. U stambenim okruženjima on je popularan za ugradnju u podovima, bazenima, pa čak i stolovima i kuhinjskim elementima.

NightTec Leuchsteine elementi međutim, imaju komercijalni fokus kao dizajn koji integriše estetiku sa inovativnim bezbednosnim funkcijama gde se betonski elementi primenjuju na stepeništima nebodera i koriste se da obeleže izlazne putanje u slučaju nužde ili da obeleže ručice vrata. Ovo je posebno korisno ako struja bude nedostupna u opasnim područjima tokom nestanka struje.

Iako svetlost koja se iz elemenata emituje nije intenzivna, kompanija NightTec opisuje kapacitet osvetljenja elemenata kao adekvatnu da osvetli avionske piste ili heliodrome noću.

Sa globalnim industrijskim fokusom na ekološke inicijative, koncept unosi novi život u trajne i lako-održive karakteristike betona. Beton nije namenjen da emituje svetlost, tako da su neke zemlje koje se bave energetskim uštedama preuzele agregatnu tehnologiju svetlećih elemenata kao novi održivi materijal.

Kompanija NightTec je inovator u „light cycling“, procesu reciklaže svetlosti. Na osnovu procena budućih građevinskih renoviranja koje koriste iluminacijske materijale, oni su otkrili da bi ovi betonski elementi koji svetle u mraku mogli da imaju godišnji potencijal uštede energije od 212 milion megavat-časova u Nemačkoj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;