INFONET-468X60-BANNER

Grci dobili plac posle sedam godina

15.07.2014. | Novosti

Zeleno svetlo konačno je stiglo za dugo očekivani stambeni i poslovni kompleks na nekadašnjem prostoru fabrike „Beko“ ispod Kalemegdana. Grčki investitor „Lamda divelopment“, posle sedam godina čekanja, dobio je sudsku presudu da raspolaže celim placem, ali sada čeka i višemilionsko obeštećenje u evrima za kašnjenje predaje poseda!

Cela ujdurma počela je 2007. godine, posle završene licitacije i isplaćenog kupoprodajnog ugovora po ceni od 55,8 miliona evra, kada se ustanovilo da „Beko“ nije vlasnik jedne trećine placa u Ulici vojvode Bojovića, već Vojska Srbije.

- Spor koji se vodio oko jedne od tri parcele nije se spominjao nigde u dokumentaciji koju smo dobili od države pre početka aukcije – objašnjavaju iz predstavništva „Lamda divelopmenta“ u Srbiji. - Jedinu kočnicu za početak gradnje predstavljao je sudski spor, koji je sada okončan presudom Privrednog apelacionog suda.

Ipak, ugovor o kupoprodaji fabrike „Beko“ predviđa i kaznene penale za prodavca u visini od 55.800 evra za svaki dan kašnjenja u predaji nepokretnosti u posed, sa početkom od 1. 1. 2008. godine. Investitor je na svoju imovinu, kupljenu preko licitacije još 2007, stupio slobodno tek u aprilu mesecu ove godine!

- Pred Privrednim sudom u Beogradu je u toku postupak za ostvarivanje ovog prava. Međutim, kao savesni privrednici i veliki prijatelji Srbije, predali smo predlog za sudsko poravnanje – kažu u „Lamdi“. - Na računu „Beka“ još stoji nešto više od 24 miliona evra od naše originalne uplate. Svi poverioci su namireni, pa je ostalo da sud odluči sa koliko će novca obeštetiti Vojsku koja je bila u sudskom sporu sa preduzećem „Beko“ kada smo mi kupili zgrade, a koliku odštetu ćemo dobiti mi. Ostatak novca pripao bi državi koja poseduje 40 odsto udela i malim akcionarima u čijem je vlasništvu 60 odsto „Beka“. To je naš način da pokažemo spremnost za saradnju.

Iako čitav projekat kaska, investitor nije sedeo „skrštenih ruku“. U izradu plana idejnog projekta čuvene londonske firme „Zaha Hadid arhitekts“ i raščišćavanje parcele uloženo je više od deset miliona evra, dok je procenjeno da će još najmanje 200 miliona evra koštati izgradnja multifunkcionalnog kompleksa.

- Imamo lokacijsku dozvolu koja potvrđuje projekat, arhitekturu, visine, gabarite, granice građevinskih parcela, indeks izgrađenosti i zauzeće, dok je sledeći korak prijava radova.

Datum početka radova još nije poznat, dok će zbog planiranog korišćenja novih, modernih materijala i sistema, gradnja biti skuplja, ali i rok duži. Ipak, poštovaće se i najstroži ekološki kriterijumi, što će biti značajno isplativije za buduće stanovnike novog naselja.

Naselje, hotel, tržni centar...

Pogled sa Kalemegdanske tvrđave ka SRC „Milan Gale Muškatirović“ upotpuniće i luksuzni kompleks od 140.000 kvadrata, od čega 94.000 nadzemnih i 46.000 podzemnih objekata. Osim modernog naselja, predviđen je i poslovni deo. Planirane su i galerije, hotel sa pet zvezdica, kongresni centar, prodavnice, ugostiteljski objekti i tržni centar. Predviđen je i pešački prolaz do obale Dunava.

Posao za više od 2.000 radnika

Ova investicija neće samo napuniti gradsku kasu. Kako su rekli iz „Lamde“, od početka planiranja do realizacije projekta biće angažovano više od 2.000 radnika.

- Sam kompleks zapošljavaće 1.000 ljudi najrazličitijih profila, od stručnjaka za komunikacije, finansije, inženjering, medicinu, do svih vidova uslužnih delatnosti – objašnjavaju u „Lamdi“.

 

Komentari: 1

Radmila Milović Jovanović 15.07.2014 11.44.18

Poštovani,
D li imate informacije na koji način će biti angažovani naši inženjeri (građevinski). Da li ćemo u nekoj fazi projektovanja biti angažovani mi (kolege iz Srbije) i u kojoj meri pri izvođenju (da li samo puko izvršavanje, prosta radna snaga, ili vođenje gradilišta, menadžment...). Interesujeme radi svog ličnog razvoja i u kom pravcu da profesionalno sebe razvija. Unapred hvala

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;