INFONET-468X60-BANNER

„Čibuk“ i dalje na vetrometini

30.06.2014. | B-92

Kompanija „Continental Wind Serbia“ (CWS), koja u Kovinu treba da gradi vetropark vredan oko 280 miliona evra, pozdravlja napore srpskih vlasti da reše probleme oko dozvole. Problem je nastao poništavanjem građevinske dozvole za vetropark Čibuk, a kompanija navodi da bi on trebalo da se reši u što kraćem roku u interesu svih strana.

Za što skorije rešavanje problema nastalog poništavanjem građevinske dozvole za vetropark „Čibuk“ zauzeli su se Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture i „Pokrajinski sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine“, navela je kompanija.

- Odlučni koraci koje je preduzelo Ministarstvo energetike koje je prvo prepoznalo problem i održalo hitan sastanak sa predstavnicima „Pokrajinskog sekretarijata“, „Elektromreža Srbije“ (EMS) i nas kao investitora u velikoj meri predstavljaju ohrabrenje za nastavak investicije i ulivaju nam poverenje u pozitivan ishod. U ovim naporima Ministarstvo energetike ima našu punu podršku – navedeno je u saopštenju CWS.

Ta kompanija smatra da je najvažnije da nalaženjem izlaza iz ove situacije država odredi put kako za nju tako i za druge investitore, unapredi nivo pravne sigurnosti ulaganja u Srbiju i podigne kredibilitet zemlje kao investicione destinacije, izjavila je direktorka CWS Ana Brnabić.

Potvrdu punog razumevanja ozbiljnosti ove situacije od strane Ministra rudarstva i energetike najbolje oslikava i namera da će stupiti u kontakt sa Sekretarijatom energetske zajednice kako bi se osiguralo da kredibilitet Srbije ne bude narušen novonastalom situacijom.

„Continental Wind Serbia“ ostaje posvećena ulaganju u obnovljive izvore energije u Srbiji i rešena da uz podršku i saradnju sa nadležnim institucijama nastavi realizaciju svog projekta i izgradi prvi vetropark u Srbiji. U tom smislu napori koji svi ulažu u nalaženje rešenja predstavljaju korak bliže početku izgradnje i prvim domaćim kilovatima iz vetra.

Građevinska dozvola kompaniji CWS za izgradnju vetroparka u Čibuku iznenenada je ukinuta, čime je ta investicija dovedena u pitanje, izjavila je pre nekoliko dana direktor te kompanije Ana Brnabić i precizirala da je do ukidanja pravnosnažnosti građevinske dozvole došlo zbog, kako je rekla, nejasnoća da li trafo stanica neophodna za rad vetroparkova, može ili ne može biti na ime investitora.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;