INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izolacija kuće čuva budžet (video)

30.06.2014. | RTS

Evropska unija ovog meseca pooštrila je Direktivu o energetskoj efikasnosti, pa su zemlje članice obavezne da godišnje renoviraju tri odsto starih građevina. Zidovi su zaštićeni kamenom vunom debelom 20 centimetara, a u potkrovlje se stavlja 25 centimetara debeo sloj staklene vune. Kamenu vunu Mađari uvoze iz Srbije.

U Mađarskoj je prvi put uveden uporedni program merenja efekata energetske efikasnosti u dve kuće – izolovanoj i neizolovanoj. To je pokazalo da je samo izolacijom zidova i krova, prepolovljena potrošnja gasa i struje, što znači i 50 odsto manje troškova za grejanje.

Projekat, jedinstven u Evropi, obuhvatio je u dva susedna mesta identične kuće od 100 kvadrata sa istim brojem članova domaćinstva. Tokom zime u izolovanoj kući u mestu Hajdunanaš samo na gasu za grejanje uštedeli su oko 600 evra.

- Posle izolacije lako je održati temperaturu stabilno na 22 stepena. Videli ste lepu terasu na ulazu u kuću iz dvorišta, ona je izgrađena od tih para koje smo uštedeli od grejanja – kaže domaćica izolovane kuće, Beti Tikaš.

I u neizolovanoj kući, u susednom mesu Hajdudorog, konkurisali su za projekat ugradnje izolacije jer sami nisu mogli da izdvoje šest hiljada evra za izolaciju krova i fasade. Tokom grejne sezone samo gas plaćaju 120 evra mesečno.

- Oko 40 odsto svojih primanja dajemo za grejanje, nešto malo manje nas je leti koštalo do sada i hlađenje. Prijavili smo se za ovaj program kako bismo što brže izolovali kuću – kaže Eržebet Jasoi, domaćica neizolovane kuće iz Hajdudoroga.

Kamena vuna iz Srbije

Zidovi su zaštićeni kamenom vunom debelom 20 centimetara a u potkrovlje stavljaju 25 centimetara debeo sloj staklene vune. Zanimljivo je da kamenu vunu uvoze iz Srbije, iz „Knaufove“ fabrike u Surdulici.

- Kamena vuna koju uvozimo iz Srbije je prirodni materijal, paropropusna je, nema vlage, zadržava toplotu, protivpožarni je marterijal a štiti i od buke – navodi Laslo Kanjuk, šef projekta „Knauf-Mađarska".

Od prošle godine i u našoj zemlji ugrdnja izolacije je obavezna.

- Ukoliko je to postojeći objekat koji nema nikakvu izolaciju trebalo bi staviti najmanje osam centimetara kamene vune, a ukoliko je objekt nov - treba najmanje 12 centimetara – ističe Marija Ilić iz fabrike "Knauf izolacija Srbija".

Agošton Leđel iz Agencije za energetska merenja Mađarske kaže da su sa tim kućama pokazali  pravilan način izolacije i da ljudi sve više shvataju značaj mera energetske efikasnosti. U Mađarskoj postoje izvesni fondovi Evropske unije koji finansiraju te poslove kao i povoljni bankarski krediti za energetsku efikasnost, kaže on.

Merenja se nastavljaju i tokom leta zbog potreba hlađenja. Za ove eksperimentalne kuće napravljen je i sajt i one su kompjuterski povezane sa centrom iz koga se kontrolišu sve promene temperature i efekti mera energetske efikasnosti. Na tom sajtu se danonoćno prati i potrošnja i uštede energije i energenata u obe kuće. A novi podaci se učitavaju na svakih pet minuta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;