INFONET-468X60-BANNER

Palić: Umesto „Bejruta“ biće šetalište

30.06.2014. | Novosti

Posle mnogo godina počelo je uređivanje vikend-naselja na Paliću, koje je zbog svog izgleda prozvano „Bejrut“. Po nalogu građevinske inspekcije, krenulo se od rušenja šest nelegalno sagrađenih objekta, kako bi se stvorili uslovi za izgradnju saobraćajne i druge infrastrukture u tom delu Palića.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Prema planu rada u protekle četiri godine se intezivno radilo na uređivanju urbanističkog haosa u vikend-naselju na Paliću – predočava Goran Gabrić, direktor „Park Palića“. - U skladu s Planom detaljne regulacije iz 2010. godine srušeni su objekti, pošto je na tom delu predviđeno da se izgradi šetalište. Grad na prostoru vikend-naselja ima 2,5 hektara slobodnog građevinskog zemljišta namenjenog prodaji, s ciljem izgradnje kako stambenih, tako i objekata za turističko-ugostiteljske i sportsko--rekreativne namene.

Radnici JP „Palić Ludoš“ juče su kosili travu i uređivali peščanu plažu i mol kod Muškog štranda, kako bi za početak kupališne sezone sve bilo spremno. Ali, samo nekoliko stotina metara dalje mogu da se vide mnogobrojni zakorovljeni nelegalni objekti i napuštene i devastirane vikendice nekada velikih subotičkih firmi: „Sigma“, „Bratstvo“, „29. novembar“...

Najgore je što za ovakvo naličje Palića niko nije nadležan. Vikendice nemaju vlasnika, a obavezu čišćenja naselja preduzeća prebacuju jedni na druge. Naime, u MZ „Palić“ kažu da je za čišćenje zaduženo preduzeće „Park Palić“, tamo da je to obaveza JP „Palić Ludaš“, a tamo da je to u nadležnosti JKP „Čistoća“. U oronulim vikendicama nema ni vode ni struje, pa je opravdan strah od požara, jer kad bi vatra buknula, vatrogasci teško da bi mogli da priđu objektu.

Planovi smao na papiru

Detaljan urbanistički plan iz 1995. bio je prvi pokušaj da se napravi red i više od 250 objekata dobije kućne brojeve, ali on nikad do kraja nije zaživeo. Sredinom 2010. usvojen je novi plan, koji je napravio „Zavod za urbanizam“, a kojim je započeto uređenje vikend-naselja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;