INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinari čekaju obnovu zemlje i gradnju jeftinih stanova

23.06.2014. | Tanjug

Najveći problem srpskih građevinara je nedostatak posla i zato svi oni nestrpljivo čekaju veće radove na obnovi zemlje nakon katastrofalnih poslova, ali i najavljenu izgradnju jeftinih stanova. Predsednik „Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije“ (SSSS) Duško Vuković uveren je da bi to moglo da ih izvuče iz dugogodišneg propadanja.

On je podsetio da je od ukupno oko 90.000 legalno zaposlenih građevinskih radnika trenutno sigurno četvrtina na plaćenom odsustvu.

- Srbija ima građevinska preduzeća sa kapacitetima da iznesu velike građevinske projekte u oblasti visokogradnje i niskogradnje – istakao je Vuković.

Reč je, dodao je, o približno oko 10.000 predzeća koja imaju od 10 do više od 1.000 zaposlenih u svim građevinskim delatnostima i industriji građevinskog materijala.

- Imamo i stručnjake koji mogu da zaokruže bilo koji investicioni projekat – napomenuo je on.

Veoma je važno, kaže, da se u predstojećim velikim projektima koriste domaći materijali, jer bi moglo da se desi da se u narednom periodu jedna po jedna fabrika građevinskog materijala ugasi.

Govoreći o predstojećoj obnovi zemlje nakon katastrofalnih poplava, Vuković očekuje da bi ona mogla da počne već narednog meseca širom Srbije. Vuković, međutim, kaže da proizvođači građevinskog materijala imaju određene rezerve s obzirom da neće odmah početi veći radovi, a i odvojili su, podseća, obavezni deo za robne rezerve.

Kada je reč o najavljenoj masovnoj izgradnji jeftinih stanova, Vuković kaže da su građevinari spremni za učešće i u tom projektu. On, ipak, smatra da se jeftini stanovi ne mogu, na primer, u Beogradu kvalitetno graditi po nižoj ceni od 500-600 evra, što je izvođačka cena koja obuhvata cenu građevinskih materijala i izvođenje radova. Ukoliko država želi da realizuje taj projekat moraće da se odrekne svog dela kolača, smatra Vuković dodavši da sve može da bude I jeftinije, ali bi onda to bilo na uštrb kvaliteta.

Inače, prema podacima te sindikalne organizacije, svake godine je za oko 5.000 građevinara manje. Oko 65.000 radnika je zaposleno u građevinskim preduzećima koja se bave visokogradnjom i niskogradnjom, završnim radovima u građevinarstvu, projektantskim kućama... A u građevinskoj industriji oko 25.000 radnika koji rade u proizvodnji građevinskog materijala, ciglarama, crepane, cementarama, krečanama, kamenolomima i slično. Sindikat procenjuje da na crno u građevinarstvu radi još između 30.000 i 40.000 radnika.

Udeo građevinarstva u bruto domaćeg proizvodu Srbije je svega između dva ili tri odsto, a prosečna plata građevinskih radnika je u poslednjih 15 godina za 15 do 20 odsto niža od prosečne zarade u Srbiji. Takođe, proizvodnja građevinskog materijala se svake godine smanjuje za između 30 i 40 odsto.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;