INFONET-468X60-BANNER

Crna Trava, građevinare školuju besplatno (video)

16.06.2014. | RTS

U Crnoj Travi se godišnje rodi manje od desetoro dece. Škole su sve praznije, pa je u pitanje doveden opstanak srednje tehničke škole. Zato svi oni koji žele da postanu građevinari, u Crnoj Travi imaju besplatan smeštaj i hranu. Škola će učenicima platiti i prevoz do gradova iz kojih dolaze.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Zoran je maturant iz Grdelice, Stefan iz Aleksinca završava drugi, a Petar iz Požarevca prvi razred. Pre dolaska u Crnu Travu, u čuvenu građevinsku školu imali su mnogo predrasuda, a danas samo pozitivna iskustva.

- U Crnoj Travi sam proveo četiri godine i druženje sa mojim vršnjacima dugo ću pamtiti – kaže Zoran.

Učenici u srednjoškolskom centru u ovoj varošici imaju odlične uslove za obrazovanje. Školski internat je potpuno sređen, a sobe su dvokrevetne. Učenik Stefan Zlatanović ima samo reči hvale.

- Šta da vam kažem, uslovi su zaista dobri, preporučio bih svima da dođu ovde da vide i probaju – kaže Stefan.

Učenici građevinskog smera osim besplatnog smeštaja imaju i besplatnu ishranu. I to četiri obroka dnevno. Na hranu zamerke nemaju.

- Danas na jelovniku imamo pileću čorbu, faširanu šniclu i kolače – kaže kuvar iz đačke menze Krsta Spasić.

O tradiciji Građevinske škole u Crnoj Travi koja je otvorena još 1919. godine i o inženjerima, tehničarima, majstorima koji su ovde školovani ne treba mnogo govoriti. Dovoljno je pogledati fotografije objekata koje su čuveni crnotravci gradili širom Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Ipak, u školi kažu – od tradicije se ne živi.

- Mi smo u saradnji sa Ministarstvom prosvete uveli novi smer geodetski tehničar koji je veoma interesantan, jer posle školovanja đaci mogu lako da dođu do posla – objašnjava direktor škole Radoje Jović.

Crnotravci vole da kažu da je škola srce njihove varošice. Cela opština ima manje od dve hiljade stanovnika i zato lokalna samouprava na svaki način pokušava da privuče mlade i zadrži učenike građevinske škole.

- Mi se zaista trudimo da zadržimo mlade ljude i ovo je najmanje što možemo da im pružimo da nadoknadimo troškove smeštaja i ishrane za učenike građevinskog smera – podseća predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević.

Crna Trava možda nije varošica za provod, ali je pravo mesto za učenike koji su posvećeni i kojima je obrazovanje na prvom mestu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;