INFONET-468X60-BANNER

Odobren kuvajtski kredit za „Prokop“

26.05.2014. | RTS

- „Kuvajtski fond za razvoj“ odobrio je izveštaj tenderske komisije „Železnica Srbije“, tako da je kredit postao operativan – rekao je Simonović. - Lepa vest, dobili smo saglasnost za realizaciju te kreditne linije i početak radova.

Radovi na Prokopu počeće čim se malo sredi situacija u zemlji zbog poplava, javlja „Tanjug“. Simonović je podsetio da će glavni izvođač biti domaća firma „Energoprojekt“, koja je na čelu konzorcijuma sastavljenog od šest firmi.

- Složenost posla je iziskivala da i „Energoprojekt“ mora da ima konzorcijum, s obzirom da je posao toliko složen da nijedna firma ne može sama da ga izvede – kazao je Simonović.

On je rekao da je bolje što je posao dobio konzorcijum na čelu sa jednom firmom koja će upravljati drugim firmama i biti za njih odgovorna. Javnim pozivom je predviđeno da maksimalan rok za izvođenje radova na rekonstrukciji saobraćajnih kapaciteta u železničkoj stanici Beograd centar u „Prokopu“ bude 420 dana.

Tenderom za „Prokop“ obuhvaćeni su kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u Beograd centru, odnosno kompletno sređivanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture u Prokopu.

Pozivom za podnošenje ponuda u otvorenom postupku obuhvaćeni su radovi na rekonstrukciji kapaciteta za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u železničkoj stanici Beograd centar-prva faza, i to: izgradnja koloseka 3,4,7 i 8, rekonstrukcija postojećih koloseka 9 i 10, završni radovi na podhodnicima i na peronima, izrada i montaža informativnog sistema za obaveštavanje i usmeravanje kretanja putnika.

Radovi obuhvataju i sanaciju hidroizolacije na koti 105, kontaktnu mrežu i izgradnju četiri trafo stanice, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije i sisteme u podhodnicima i na peronima, dispečerske uređaje i lokalnu kablovsku mrežu, osiguranje stanice Beograd centar i rasputnice Karađorđev park i Dedinje elektronskim signalno-sigurnosnim uređajima i rekonstrukcija stanične postavnice.

Ugovor o kreditu sa kuvajtskim F„ondom za arapski ekonomski razvoj“ potpisan je 10. decembra 2012. Konkursna dokumentacija za taj posao je krajem 2013. usaglašena sa kuvajtskim partnerima. „Prokop“ trenutno koriste samo vozovi gradske železnice BG voza, a realizacija tog posla omogućiće da kroz stanicu funkcionišu i lokalni, regionalni i međunarodni putnički vozovi.

Izgradnja „Prokopa“ je počela 1977. godine, ali je ubrzo prekinuta zbog nedostatka novca. Radovi su nastavljeni 1990-ih godina, a ponovo su prekinuti 2000. godine. Na tenderu 2005. je pobedio mađarski „Trigranit“ sa kojim su pregovori prekinuti, jer je, između ostalog, tražio da mu bude ustupljeno pravo izgradnje na mestu sadašnje železnicke stanice u „Savskom amfiteatru“.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;