INFONET-468X60-BANNER

Izrada projekta obnove tvrđave Ram poverena turskoj agenciji TIKA

07.05.2014. | Danas

Krajem prošlog meseca predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić potpisao je saglasnost kojom se turskoj agenciji TIKA poverava izrada projekta obnove tvrđave Ram na Dunavu u opštini Veliko Gradište.

Projekat je vredan oko 170.000 evra i biće završen u narednih nekoliko meseci. Turska je obećala da će finansirati celokupnu obnovu tvrđave Ram i u neposrednoj blizini Karavan saraja i Hamama ukupne vrednosti 2 miliona evra.

- Predstavnici turske vladine agencije TIKA ponudili su da oni finansiraju izradu projekta obnove ovog kompleksa i mi smo dali saglasnost jer nam je u interesu da poslovi na obnovi tvrđave krenu što pre. Da agenciji TIKA nismo dali saglasnost za izradu projekta postojala je mogućnost da odustanu od obnove. Posredstvom ove agencije mi smo osvetlili tvrđavu Ram, a ona će pratiti i celokupne poslove, ispred turske vlade i države, na realizaciji projekta. Mi ne želimo da zaobiđemo i naš Zavod za zaštitu spomenika u Smederevu, pod čijom je zaštitom tvrđava, i od njega tražimo da da uslove da se projekat radi i što pre završi. Do sada je tvrđavu Ram posetilo više delegacija iz Turske i oni su veoma zadovoljni stanjem tvrđave i rekli su nam da je u Ramu primenjen specifičan sistem gradnje u odnosu na ostale turske objekte. Opštini Veliko Gradište, koja razvoj bazira na razvoju turizma, ovo je od posebnog značaja - naglašava predsednik Dragan Milić.

U opštini insistiraju da i Zavod za zaštitu spomenika u Smederevu bude efikasan jer će u protivnom ići da se žale kod ministra kulture Srbije jer im nije u interesu da se izgubi novac za izradu projekta i obnova tvrđave. Ideja o obnovi tvrđave rođena je prilikom završetka projekta osvetljenja objekta kada su u Ramu bili predstavnici Ambasade Turske i agencije TIKA.

- Posle toga oni su u više navrata posetili Ramsku tvrđavu, sa više TV ekipa, i obećano nam je dva miliona evra za obnovu tvrđave, Karavan saraja i Hamama - turskog kupatila. Kroz Ram prolazi i evropska biciklistička staza i svake godine nekoliko desetina hiljada turista biciklista poseti Ram. Neku vrstu idejnog projekta radili su Republički i Regionalni zavod za zaštitu spomenika pod rukovodstvom Svetlane Vukadinović, koja se u Ramu bavila arheološkim istraživanjima i koja ima najviše podataka o Ramskoj tvrđavi, i mi smo to predstavili Turcima. Glavni projekat restauracije i revitalizacije uradiće Turci, a naši zavodi za zaštitu spomenika treba da daju uslove i da zajedničkim snagama udružimo znanje i sve ono što Turska ima u arhivima o Ramskoj tvrđavi i da se poslovi uspešno završe. Insistiraćemo da Svetlana Vukadinović bude deo tima i prema planu projekat treba zajedno sa arheološkim istraživanjima da se završi u avgustu i da krene fazna gradnja u septembru, a da se sve završi za pet godina - ističe Slađan Marković, zamenik predsednika opštine Veliko Gradište.

Ramsku tvrđavu izgradili su Turci na Dunavu u 15. veku i ona bi sa prelepim okruženjem trebalo da obogati turističku ponudu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;