Kada će biti završen Žeželjev most? (video)

25.04.2014. | RTV

Rok za završetak Žeželjevog mosta istekao je još u novembru prošle godine, a dodatna predviđanja o kraju radova na grandioznom projektu više puta su objavljivana da bi se ispostavilo da su prevazišla realne mogućnosti, imajući u vidu višemesečne nesuglasice između inostranih izvođača radova i investitora – „Železnica Srbije“.

Nakon izgradnje luka na sremskoj strani, mehanizacija je još pre dva meseca prebačena na drugu obalu. Međutim, radovi nisu daleko odmakli i najava, pa i želja graditelja da drugi luk bude montiran krajem aprila, definitivno pada u vodu. Pored radova na obali, neimari su angažovani i na reci gde otklanjaju ostatke starog Žeželjevog mosta.

- Radi se na čišćenju od dna reke do samog kesona, naišli smo na armaturu starog stuba koji je polomljen, to je zakomplikovalo i usporilo radove. Ostaje nam da očistimo to i izvršimo podvodno betoniranje – kaže za RTV Srećko Ugrica, direktor projekta izgradnje Žeželjevog mosta.

Konopac između izvođača i investitora je do te mere zategnut da će se brzo znati da li strani konzorcijum ostaje da radi ili se ugovor raskida za šta su se uslovi još ranije stekli, kažu u „Železnicama Srbije“, inače zastupniku investitora – republičke Vlade.

Odštetne zahteve međusobno su podnosili investitor i špansko-italijanski konzorcijum, koji su izvođači radova samo na papiru pošto su domaći stručnjaci i radnici angažovani na izgradnji. Sve ovo delom baca senku na grandiozni objekat, koji je svetski rekorder po svojim karakteristikama.

U prilog činjenici da je izgradnja novog mosta neophodna može da posluži i podatak da je privremeni drumsko-železnički most, izgrađen pre skoro deceniju i po do te mere opterećen i oštećen da je ugrožena bezbednost putnika, napominju u pokrajinskoj administraciji.

Sve u svemu, do daljeg ostaje da gledamo prezentaciju budućeg Žeželjevog mosta. Novi most imaće dve drumske saobraćajnice, dva železnička koloseka, a težina čelične konstrukcije iznosiće skoro 11.000 tona.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...