INFONET-468X60-BANNER

Stečaj u „Tozi Markoviću“ (video)

14.04.2014. | RTV

Na ročištu u zrenjaninskom Privrednom sudu, doneta je odluka o pokretanju stečajnog postupka u kikindskoj fabrici „Toza Marković“. Kako je za RTV potvrdio Milan Pajtašev, sudija zrenjaninskog Privrednog suda, zahtev za pokretanje stečajnog postupka u fabrici „Toza Marković“ podnela je „Erste banka“ a.d. Novi Sad, jedan od poverilaca. Podsećamo, kikindska fabrika je privatizovana pre više od osam godina, a većinski vlasnik je beogradska firma „ITH“.

Dugovanja, krediti, hipoteke samo su se s godinama uvećavali, a jedno od najvećih je dugovanje „Srbijagasu“ za isporučeni gas.

- Dugovanja „Srbijagasu“ su oko 18 miliona evra, krediti bankama, poverioci kojima je „Toza Marković“ dužna. Kada se sve sabere, to je cifra od oko 40 miliona evra ukupnih dugovanja fabrike – kaže za RTV Branislav Tatić, predsednik UGS „Nezavisnost“ u AD „Toza Marković“, Kikinda.

U fabrici „Toza Marković“ do danas je bilo zaposleno 740 radnika. Na koji način će se odvijati stečajni postupak zavisi najviše od odluka stečajnog upravnika, Dragana Božića. Iako fabrika radi sa 50 odsto kapaciteta, prostora za oporavak, mnogi se nadaju, ima. Naravno, broj radnika će odmah biti smanjen, a oni koji ostanu radiće za – minimalac.

Do polovine maja, stečajni upravnik predočiće ekonomsko-finansijski plan fabrike „Toza Marković“ u stečaju, a Odbor poverilaca odlučiće da li postoje realne osnove za plan reorganizacije i oporavak AD „Toza Marković“ ili definitivno preti proglašenje bankrota.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;