INFONET-468X60-BANNER

Sporan tender „Prokop“

01.04.2014. | Danas

Tender za nastavak izgradnje Prokopa zaključen je 28. februara, ali izvođač radova još nije poznat. Najpovoljnija ponuda „Energoprojekta“. Na poslednjem raspisanom tenderu, koji je bio otvoren 15. januara, a zaključen 28. februara, javilo se više od 30 domaćih i stranih firmi, od kojih su na kraju samo tri dostavile ponude – „Energoprojekt“, „Sitimont“ iz Zemuna i „Bauwesen“ iz Lazarevca.

Još uvek nije izabran najpovoljniji ponuđač pa samim tim nije poznat ni datum početka izgradnje „Prokopa“.

Posle spekulisanja u medijima da su neke firme odustale od svojih ponuda zbog „novog nameštenog tendera“, iz „Železnica Srbije“ kažu da je najbolju ponudu, u iznosu od 26 miliona evra, dala grupa firmi „Energoprojekt“, u kojoj se nalazila i češka kompanija „AŽD Praha“. Ova firma je u Srbiji prisutna devet godina i do sada su u našoj zemlji uradili više od 150 skretnica i 13 putničkih prelaza.

Sumnju u ispravnost javnog tendera izazvala je činjenica da se kao predstavnik češke firme „AŽD Praha“ pojavio Predrag Nešković, bivši direktor elektrotehničkih poslova u „Direkciji za infrastrukturu Železnica Srbije“, koji je radio i na reviziji projekta „Prokop“.

U češkoj kompaniji Nešković je zaposlen od 1. oktobra, 2013. godine, ali prema Zakonu o javnim nabavkama predstavnici naručioca ne mogu u roku od dve godine da se zaposle u kompanijama koje su učestvovale na javnom konkursu.

„Prokop“ se gradi još od Titovog vremena i odavno je trebalo da bude centralna putnička stanica koja bi parirala evropskim, sa dovoljnim brojem koloseka i perona. Da bi Prokop radio, morao bi da ima servisnu stanicu u Resniku ili Kijevu, gde bi se iz saobraćajnih i bezbedonosnih razloga voz pripremio, i tako sređen došao u „Beograd Centar“, uzeo putnike i nastavio dalje, ali to za sada ne postoji.

Danas, „Beograd Centar“ opslužuje prigradsku železnicu „Beovoz“ i gradsku železnicu „BG voz“. Projektom „Metro“ predviđeno je i povezivanje stanice „Prokop“ u mrežu linija. Finansiranje radova na izgradnji „Prokopa“ obezbeđeno je iz kredita kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj, čija je vrednost oko 26 miliona evra. Ugovor o kuvajtskom kreditu je potpisan 10. decembra, 2012. godine.

Projekat na izgradnji stanice „Prokop“ završen je 1974. godine, a radovi su počeli 8. oktobra, 1977. godine, sa planiranim rokom izgradnje od 18 meseci. Projekat su finansirali SR Srbija, Beograd i „Železnice“. Zbog ekonomske krize u zemlji, radovi su obustavljeni 1980. „Železnice Srbije“ su početkom 2005. raspisale međunarodni konkurs na kojem je pobedila mađarska firma „Trigranit“, koja je ubrzo odustala zbog neispunjavanja dodatnih uslova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;