INFONET-468X60-BANNER

Đurović: Misija SB konstatovala napredak na Koridoru 10

31.03.2014. | Tanjug

Misija Svetske banke, koja je u prethodnih nedelju dana obilazila gradilišta na Koridoru 10 u Srbiji, konstatovala je veliki napredak u izgradnji tog putnog pravca, izjavio je u subotu (29.03) direktor Koridora Srbije, Dmitar Đurović, i najavio da će Koridor 10 biti završen u predviđenom roku - do polovine 2016.

"Pre neki dan je šef Kancelarije SB u Beogradu Toni Verheijen dao jednu vrstu primedbe da Koridori Srbije ne rade dobro svoj posao misleći na period od 2009. do oktobra 2012. godine, kada je iskorišćeno i izvedeno radova za svega 13 odsto i bio je potpuno u pravu", rekao je Đurović Tanjugu.

On je kazao da je u proteklih 18 meseci izvedeno radova za dodatnih 23 odsto i da je sada iskorišćenost kredita 35,29 odsto, a do 16. juna ove godine taj nivo mora da bude 40 odsto.

"Mi do 16. juna moramo da iskoristimo 40 odsto kredita i da se podignemo iznad crvene linije koja predstavlja opasnu zonu, u kojoj SB može da otkaže kredit", rekao je Đurović, dodajući da će Koridori Srbije svakako ispunuti taj zadatak, što će biti prvi put od 2008. godine.

Prema rečima Đurovića, ove godine je planirano da bude završena izgradnja 50 kilometara autoputa na koridorima 10 i 11, iako su se Koridori Srbije fokusirali na mostove i tunele. "Tako da će biti ostvaren naš višedecenijiski san da ceo Koridor 10, ali i veći deo Koridora 11 bude završen do polovine 2016. godine", istakao je on.

Predstavnici SB i Koridora Srbije su juče održali završni sastanak u Beogradu i zaključak SB je, kako je rekao, da Koridori Srbije svoj deo posla obavljaju izuzetno uspešno i da su sustigli rokove. "Zajednički je konstatovano da ćemo do predviđenog roka uspešno dostići tu famoznu ciftu od 40 odsto", rekao je Đurović, i dodao da je SB obavila i reviziju finansijskog poslovanja Koridora Srbije i da je to preduzeće dobilo pozitivnu ocenu.

Koridori Srbije trenutno na koridorima 10 i 11 izvode radove na 238 mostovskih konstrukcija i do kraja ove godine biće završena 144 mosta, a ostalo u 2015. "Od 12 tunela, započeli smo radove na 11, a tunel Golubac biće završen u toku sledećeg meseca. Plan je da ove godine bude probijeno osam tunela i sledeće godine četiri", naveo je Đurović.

On je naglasio da deonice puta koje su bile poverene Alpini, koja je bankrotirala, od Pirota do Dimitrovgrada i obilaznica oko Dimitrovgrada neće ugroziti predviđeni rok za završetak celog Koridora 10.

Na osnovu sprovedenog tendera, izgradnju autoputa od Pirota do Dimitrovgrada završiće "Trace Group Hold" iz Bugarske, sa kojom je potpisan ugovor vredan 19,48 miliona evra i ovih dana su počeli pripremni radovi, rekao je Đurović.

Kada je reč o obilaznici oko Dimitrovgrada, tender je raspisan 14. marta sa rokom do 25. aprila, kada će biti otvorene ponude.

Misiju SB u Beogradu su predvodili Baher El-Hifnavi i visoki predstavnik Huan Garsija, koji su pohvalili rad Koridora Srbije. "Citiraću lidera tima (SB) Fionu Kolin, koja je rekla - vrlo sam zadovoljna i ono što se vidi na terenu je pozitivnije i bolje od onoga što se vidi i predstavlja u kancelarijama i izveštajima", kazao je na kraju sagovornik Tanjuga.

Koridori Srbije su sa austrijskom Alpinom ranije ugovorili radove na Koridoru 10, od Pirota do Dimitrovgrada, ukupne vrednosti 59,3 miliona evra i za sve je izvedene radove je plaćeno nešto manje od 29,5 miliona evra.

Koridori su u avgustu prošle godine podneli Trgovinskom sudu u Beču potraživanje od Alpine, koja je bankrotirala, u vrednosti od 55 miliona evra za nezavršene radove na Koridoru 10 i odštetni zahtev za propuštenu dobit za naplatu putarine od 23,3 miliona evra - ukupno 78,32 miliona evra.

Stečajni postupak i sudski proces sa Alpinom, prema nekim procenama, mogao bi da traje između dve i pet godina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;