INFONET-468X60-BANNER

Od Perua do Alžira zarada 2,5 milijarde evra

10.03.2014. | Dnevnik

Vrednost građevinskih investicionih radova srpskih neimara u inostranstvu procenjuje se na oko 2,5 milijarde dolara u naredne četiri godine, od čega se oko 700 miliona odnosi na izvoz cigle, crepa i drugih proizvoda za opremanje objekata, od podova do nameštaja, izjavio je za "Dnevnik" potpredsednik "Građevinsko-industrijske komore Srbije" Goran Rodić.

"Komora" je napravila pregled tržišta na kojima bi mogli da nastupe naši građevinari, kako s radovima, tako i građevinskim proizvodima, a glavna gradilišta za srpske neimare su pored evropskih zemalja Ruska Federacija, Kazahstan, Alžir, Tunis, Maroko i druge afričke zemlje, a ima građevinara i u dalekom Peruu u Americi.

Srpska građevinska operativa na inostranim gradilištima sada godišnje zaradi oko 250 miliona evra, a sudeći po pripremama za poslove u inostranstvu, neimari bi mogli zaradu da udvostruče. Naše firme koje su registrovane napolju godišnje ostvare oko 1,5 milijardu evra, što je znak da posla ima dovoljno, samo se treba organizovati.

Sagovornik kaže da se vrednost ugovorenih radova na ino-gradilištima, zajedno s izvozom materijala, trenutno procenjuje na preko milijardu evra. U Rusiji je prisutno nekoliko naših firmi. U Moskvi radi "Mostogradnja", "Putevi Užice", preduzeće koje je bilo angažovano na izgradnji brojnih objekata u Sočuju gde je pobralo zlatne lovorike – kako za sebe, tako i celu srpsku građevinsku operativu, zatim "Energoprojekt" koji gradi hotel "Hajat" u Rostovu na Donu, a vrednost posla je oko 100 miliona dolara. U Kazahstanu su "Energoprojekt" i "Mostogradnja", koja će učestvovati u izgradnji ogromnog biznis centra s hotelima i većeg broja manjih objekata.

Rodić kaže da u Alžiru "Putevi Užice" grade veliku bolnicu, stanove i infrastrukturu, a sa "Energoprojektom" i "Hidrotehnikom-Hidroenergetikom" je u toku predugovaranje izgradnje brana. "Energoprojekt" u Kataru na Bliskom istoku gradi termoelektranu, a prisutni su i u Nigeriji u zapadnoj Africi, Peruu i drugde. Velik je broj naših firmi koje su registrovane vani i koje rade po Africi, ima ih sve do oblasti Gvineje. Od evropskih zemalja naši građevinari organizovano preko ugovora o detašmanu rade u Nemačkoj.

Kako će dobar deo radne snage biti zaposlen u inostranstvu, sagovornik kaže da ako ne povedemo računa o školovanju novih majstora, ili ako ih ne prekvalifikujemo, ostaćemo bez kvalitetne radne snage u zemlji. On dodaje da već danas nedostaju armirači, a kako i ne bi, ako je lane upisano samo 10 učenika na celoj teritoriji Srbije za to zanimanje.

Gde je eldorado?

Goran Rodić kaže da je alžirska vlada odvojila blizu 300 milijardi dolara za izgradnju milion stanova, puteva, brana, energetskih objekata i drugih građevina. Naši "Putevi Užice" radiće poslove u vrednosti oko 200 miliona dolara, "Hidrotehnika" treba da radi branu za 75 miliona evra, a "Energoprojekt" irigacione sisteme. U ovom eldoradu će za brojne građevinare biti mnogo posla.

 

Komentari: 1

djura 10.03.2014 14.47.04

Postavlja se pitanje zasto onda mi mladi gradjevinski inzenjeri ne mozemo da nadjemo normalan posao mesecima i godinama, a ako i nadjemo zasto nam nude plate kao na trafici i "prve sanse", ne isplacuju nam ni te bedne zarade mesecima, ne uplacuju nam doprinose i sl.? Da se prekvalifikujemo u armirace?

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;