INFONET-468X60-BANNER

Male HE donose 250 miliona evra ulaganja i nova radna mesta (video)

10.03.2014. | Tanjug

Ministar energetike Zorana Mihajlović potpisala je u nedelju (9. mart 2014.) sa predstavnicima 20 lokalnih samouprava Memorandum o zajedničkoj saradnji na izgradnji malih hidroelektrana (HE) snage 60 megavata.

Mihajlović je, nakon potpisivanja dokumenta u Vladi Srbije, izjavila da će izgradnja novih malih HE za zemlju značiti i 200 do 250 miliona evra ulaganja i novo zapošljavanje.

Kako je naglasila, najvažnije je to što će biti ubrzan razvoj lokalnih samouprava gde se budu gradile male hidroelektrane, jer izgradnja objekata nosi i angažovanje malih i srednjih preduzeća i porodičnog biznisa. Prema njenim rečima, drugi javni poziv za izgradnju malih HE na 143 lokacije uspešno je završen, i bilo je puno prijava – blizu 400.

Mihajlović je kazala da dobra kordinacija lokalnih samouprava i države znači da neće biti zastoja i da će se posao završiti mnogo brže. Ona je najavila i da će svaka opština imati mentora iz Ministarstva energetike, koji će voditi računa o investicijama i izgradnji hidroelektrana.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić smatra da je vertikala između Vlade Srbije, nadležnih ministarstava i lokalnih samouprava neophodna kako bi na terenu investicije mogle što brže i uspešnije da se realizuju.

- Ovo je za mene reforma sistema odnosa koji će, pre svega, unaprediti ekonomiju ove zemlje novim investicijama i otvaranjem novih radnih mesta i porukama koje šaljemo potencijalnim investitorima da smo spremni da učinimo sve što je u našoj moći da reformama skratimo vreme za izdavanje dozvola – naglasio je Perišić.

On je podsetio da je Grad Niš dobio nagradu NALED-a za ubrzavanje procedure za izdavanje građevinskih dozvola, koja je skraćena na 60 dana.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da leskovačka kotlina ima veliki hidropotencijal, te da će ovo omogućiti puno korišćenje resursa.

Memorandum je potpisan sa Zaječarom, Nišom, Paraćinom, Kuršumlijom, Svrljigom, Golupcem, Rekovcem, Lučanima, Čajetinom, Novim Pazarom, Aleksincem, Vranjom, Dimitrovgradom, Malim Zvornikom, Žagubicom, Leskovcem, Despotovcom, Knjaževcom, Krupnjem i Valjevom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;