Velimir Ilić: "Beograd na vodi" gradiće 20.000 srpskih građevinaca

18.02.2014. | Kurir

Ministar građevinarstva i urbanizma u ostavci Velimir Ilić izjavio je danas da bi na projektu izgradnje poslovno-stambeno-kulturnog kompleksa Beograd na vodi moglo da se zaposleni najmanje 20.000 domaćih građevinara.

- Računa se da će u kontinuitetu na tom projektu raditi nekoliko destina hiljada građevinara. Ako se sada na saobraćajnom Koridoru 11 u obvoj fazi angažuje 5.000 putara, sigurno je da će biti 20.000 radnika koji će raditi u kontinuitetu na projektu Beograd na vodi – kazao je on.

Ilić je na skupu "Privredne komore Beograda" – "Kafica sa privrednicima", koja se održava u okviru projekta "Beograd grad investicija", naveo da je to šansa za domaću građevinsku industriju. On je ocenio da su svi veliki projekti u Beogradu pokretači čitave Srbije i dodao da je "red da se forsiraju velike investicije za koje su zainteresovani strani ulagači".

- Nijedan grad u Evropi ne drži 88 hektara zemlje zarobljene železnicom u centru grada kao što je to slučaj u Beogradu – naveo je Ilić i zapitao se šta će teretni vozovi i opasan teret u centru grada ili prateći objekti poput ložionica ili perionica.

Ilić je naglasio da Ministarstvo građevinarstva i urbanizma podržava taj projekat i da će maksimalno pomoći oko dokumentacije. Dodao je i da su završeni idejne projekte mosta na Dunavu kod Vinče koji je jedan od ključnih mostova koji se mora uraditi da bi se obilaznica kod Beograda završavala i železnički saobraćaj izmestio iz centra grada. Ilić je dodao i da je bitno da se domaće građevinske firme udružuju i prave konzorcijume, kako bi lakše došle do posla.

Prema njegovim rečima, i završetak izgradnje buduće centralne železničke stanice u Beogradu "Prokop" povezan je sa realizacijom projekta Beograd na vodi. Ilić je ocenio da će troškovi završetka izgradnje Prokopa sada biti manji, jer će se najpre završiti samo deo koji je vezan za normalno funkcionisanje železničkog saobraćaja, dok su ranije planirani komercijalni i stambeni sadržaji sada redukovani zbog izgradnje Beograda na vodi.

- Najbitnje je da je zemljište na kome je "Prokop" upisano kao vlasništvo "Železnice Srbije", što će omogucjiti da se zna kako će se u fazama projekat završavati – rekao je Ilić.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...