INFONET-468X60-BANNER

U Kikindi samo 221 zahtev za legalizaciju (video)

03.02.2014. | RTV

U Kikindi je do sada završeno oko 38 procenata zahteva, odnosno 1.300 objekata sa teritorije opštine je legalizovano i uknjiženo. Do 29. januara predat je još 221 zahtev, što je za period od 10 godina, premalo.

- Gledajući da je prošlo 10 godina, to je jako malo. U tih deset godina sve je moglo da se reši da je narod imao para i volje. Dodatna povoljnost je i odluka Opštinskog veća da za 20 procenata bude niža naknada za uređenje građevinskog zemljišta za one koji se odluče za legalizaciju – kaže Milan Dragan, iz "Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, urbanizam i privredu" Opštine Kikinda.

U odnosu na druge gradove i opštine, Kikinda je sa minimalnom naknadom za uređenje građevinskog zemljišta već značajno smanjila troškove legalizacije:

- Primera radi, naknada za uređenje građevinskog zemljišta za poslovni objekat u strogom centru Kikinde, a koji je svojevremeno bio legalizovan, bila je za čak 20 puta niža u usporedbi sa objektom iste površine u Bečeju – veli Radovan Ludajić, diplomirani inženjer građevine.

Umesto prikupljanja obimne neophodne dokumentacije i lutanja od šaltera do šaltera, mnogi se odlučuju da posao legalizacije prepuste kompetentnim, specijalizovanim agencijama

Rizik od eventulanog rušenja većina vlasnika nelegalnih nekretnina izbegla je upisivanjem objekata u katastar. Međutim, te nekretnine neće moći da se prodaju niti je moguće njihovo nasleđivanje.

Inače, u Kikindi prosečna suma za legalizaciju objekta površine od oko 100 kvadrata košta od 50 do 60 hiljada dinara. Čitava akcija ni u Kikindi nije dala očekivane rezultate.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;