INFONET-468X60-BANNER

„WTE Wassertechnik“ nastavlja pregovore sa gradom Zrenjaninom krajem januara

22.01.2014. | Tanjug

Kompanija "WTE Wassertechnik", koja je 2012. godine potpisala ugovor sa JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin, za projektovanje, finansiranje, izgradnju i održavanje postrojenja pijaće vode, najavila je u utorak (21. januara 2014.) nastavak pregovora sa Gradom Zrenjaninom.

U kompaniji su saopštili da će krajem januara organizovati sastanak kako bi definisali finansijske detalje i mogućnost za korišćenje državne garancije, obezbeđene kroz budžetski rebalans u julu prošle godine, a koja još nije realizovana.

Joakim Dudej iz finansijskog sektora te kompanije rekao je i da će druge finansijske garancije za investiciju u vrednosti 25,6 miliona evra biti dodatno proverene, kako bi konačno započela realizacija projekta. On je dodao da troškovi u iznosu od 89 miliona evra, koji su pomenuti u javnosti, nisu tačni.

"Moramo da istaknemo da je vrednost investicije 25,6 miliona evra. Vodovod će se zadužiti tek nakon što postrojenje počne sa radom. Do tada, WTE finansira izgradnju postrojenja iz sopstvenih sredstava i zbog toga nam treba garancija i naglašavamo da projekat nije koncesija, postrojenje će biti u vlasništvu 'Vodovoda'", kazao je on.

Dudej smatra da za "Vodovod" otplata zajma neće predstavljati teret, pošto je projektovan na način da se rate prilagode njegovoj kreditnoj sposobnosti, a data je i mogućnost da pozajmicu vrati prevremeno.

WTE će 15 godina garantovati zdravu vodu za "Vodovod" i građane, a u isto vreme operativni troškovi neće preći 0,34 evra po metru kubnom, navodi se u saopštenju.

"To su operativni troškovi koji sa troškovima otplate kredita čine maksimalne troškove za proizvodnju, a konačnu cenu za građane, može da odredi jedino JKP 'Vodovod i kanalizacija' Zrenjanin", navode u kompaniji WTE.

Kapacitet budućeg postrojenja je 300 litara u sekundi, a od ukupne količine neprerađene vode koja ulazi na postrojenje, maksimalno dozvoljen gubitak koji se oslobađa u vidu otpadne vode i ispušta u kanalizaciju je 5%. Dodatno, WTE garantuje da maksimalna potrošnja električne energije za proizvodnju kubnog metra vode za piće, neće biti veća od 0,55 kWh.

U saopštenju se dodaje da su nedavne izjave gradskih čelnika u kome se osporava tehničko rešenje kompanije "Wassertechnik" pogrešne i da vodu za piće proizvedenu po njihovim standardima koristi više od 500 miliona ljudi u 28 evropskih zemalja.

Voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu zabranjena je za piće 2004. godine zbog povećane količine arsena.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;