INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Niš: Medijana dobija "krov"

13.01.2014. | Novosti

Posle mnogo peripetija i kašnjenja, konačno se ozbiljnije krenulo sa realizacijom projekta izgradnje zaštitne konstrukcije na arheološkom nalazištu Medijana. Radovi bi trebalo da budu završeni u ovoj godini. Čekalo se na razne saglasnosti i građevinsku dozvolu. Dugo su "putovala" i neophodna sredstva iz Ministarstva kulture.

- Najbitnije je da se krenulo sa poslom i tu više nema zaustavljanja. Medijana će zaista postati multifunkcionalni prostor po evropskim standardima – kaže Elena Vasić Petrović, direktorka "Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš". – Nakon izgradnje zaštitne konstrukcije iznad Vile sa peristelom, krenućemo sa drugom fazom, koja podrazumeva prezentaciju nalaza i stvaranje jedinstvenog prostora za jedan savremen arheološki park.

Zaštitnom konstrukcijom površine 11.000 kvadrata biće pokrivena Vila sa peristelom kao najreprezentativniji objekat, kao i sama muzejska zgrada. Pokrivanjem će biti omogućeno otkrivanje mozaika i njihova prezentacija, što do sada na otvorenom prostoru nije bilo moguće.

Valja reći, sa čime se slaže i direktorka Elena Vasić Petrović, da su ovo prvi put realna ulaganja u nalazište Medijana i da je za razliku od drugih nalazišta u Srbiji, Medijana dugo bila u zapećku. Do sada je bilo čak i obećanja da će radovi biti završeni do proslave 17 vekova od donošenja Milanskog edikta prošle godine.

O značaju Medijane i njenim ogromnim potencijalima dovoljno je reći da je to jedino nalazište koje se nalazi skoro u centru Niša, rodnog grada cara Konstantina. Bilo bi neoprostivo to kulturno-istorijsko blago što pre ne predstaviti široj javnosti sa svim njegovim sadržajima.

Stiže novac

Inače, resorno ministarstvo je za ovu namenu izdvojilo 120 miliona dinara, ali su ova sredstva tek nedavno u delovima počela da stižu u Niš. Kada je reč o kašnjenjima na radovima, deo krivice svakako snosi i lokalna vlast koja je u raznim periodima, pre svega sporo administrirala u pojedinim segmentima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;