INFONET-468X60-BANNER

"Beograd na vodi": Za početak hotel i šoping mol

10.01.2014. | Novosti

Od septembra startuje "Beograd na vodi", kaže Srđan Rupar, direktor projekta. "Železnice Srbije" dobile su zadatak da već od juna krenu u demontiranje koloseka u priobalju Save. Kada se taj posao završi, počinju radovi na infrastrukturnom opremanju dela lokacije za prvu fazu, koja podrazumeva izgradnju najvećeg šoping mola u ovom delu Evrope i hotela visoke kategorije. U tom delu kompleksa "Beograd na vodi" naći će se i akvarijum, sportski tereni...

Srbija je našla partnera, koji je spreman da za početak u ovaj projekat uloži 3,1 milijardu dolara. Reč je o investicionom fondu iz Abu Dabija, koji predvodi Mohamed Alabar. Svi detalji biće dogovoreni krajem sledeće nedelje na sastanku Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika Vlade Srbije i Alabara u Beogradu.

- U stalnom smo kontaktu sa investicionim fondom iz Abu Dabija i dogovoreno je da njihova delagacija, koju predvodi Alabar, boravi u Beogradu od 17. do 25. januara – kaže Aleksandar Karlovčan, koordinator projekta. - Tada će biti definisani međusobne obaveze i detalji investicije "Beograd na vodi". Planska dokumentacija će biti fleksibilna, što omogućava da se na ovih 88 hektara lokacije izgradi između 1,5 i 2,5 miliona kvadrata. Koji će biti koeficijent izgrađenosti, biće dogovoreno na sastanku, pa će od toga zavisiti i vrednost celog projekta.

Kako kaže Karlovčan, plan je da se projekat realizuje u tri faze u roku od pet godina. Prva su hoteli i šoping mol, druga kulturni i sportski objekti i treća – komercijalni sadržaji.

- Predlog planskog dokumenta biće završen do kraja januara i dat na javni uvid u februaru – kaže Karlovčan. - Taj planski akt radićemo zajednički sa partnerima iz Abu Dabija. Projekat nema značaj samo za Beograd, već i za celu Srbiju. Otvoriće se oko 200.000 radnih mesta u narednom periodu i uposliti građevinska operativa ne samo na "Beogradu na vodi" već i na Prokopu, obilaznici Bubanj potok-Pančevo...

Direktor projekta Rupar ističe da je prvobitno idejno rešenje već doživelo nekoliko izmena. Umesto jednog kanala, kojim bi se napravilo veštačko ostrvo, najverovatnije u kompleks "Beograd na vodi" iz Save ulaziće nekoliko manjih međusobno nepovezanih kanala, oko kojih će biti formirani razni sadržaji.

- Posle usvajanja plana područja posebne namene, krećemo sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa – navodi Rupar. - Sledi izmeštanje železničke infrastrukture, čime može da počne infrastrukturno opremanje lokacije za prvu fazu radova. "Beograd na vodi" potpuno će izmeniti sliku grada, Bulevara Vojvode Mišića, Savske, Karađorđeve i Nemanjine...

Jedan od detalja koji otkriva Rupar jeste da će u Nemanjinoj ispred sadašnje Glavne železničke stanice biti formiran kružni tok i veliki park sa fontanama. Uređenje tog dela prostora biće predmet javnog urbanističkog konkursa, što će važiti i za ostale objekte koji su pod zaštitom kao spomenici kulutre i objekti javne namene.

Napravili najvišu zgradu na svetu

- Nosioci ugovora koji će biti potpisan do kraja januara su Srbija i emirat Abu Dabi – ističe Rupar. - Emirate će zastupati investicioni fond na čijem je čelu Mohamed Alabar. Ovaj fond čuven je po mnogobrojnim zdanjima, koja krase Emirate, a posebno po najvišoj zgradi na svetu, "Burdž Kalifi" u Dubaiju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;