INFONET-468X60-BANNER

Jedan jaz a dve centrale

25.12.2013. | Politika

Republički urbanistički inspektor Dragana Vasilić utvrdila je 25. novembra u postupku vanrednog nadzora da je lokacijsku dozvolu za gradnju male hidroelektrane "Rekovići" na Limu kod Priboja, izdao nenadležni organ. Investitori su rečenu dozvolu dobili 4. oktobra ove godine u "Odeljenju za urbanizam" opštine Priboj, ali inspektor tvrdi da po tehničkim karakteristikama – građevinska visina od 13 metara i akumulacija zapremine 420.000 kubika – nije reč o maloj hidroelektrani već o visokoj brani. Sledstveno tome, lokacijsku dozvolu ne može izdati lokalna samouprava već Ministarstvo građevinarstva.

Zahtev za vanredni nadzor, inače, podnelo je čačansko preduzeće "Helion", kao vlasnik prethodne energetske dozvole na istom jazu (profilu). To je najnoviji trenutak u ovom sporu koji već ima svoj sudski odeljak, a vlasnik "Heliona" Lazo Antonijević o pojedinostima je ovih dana obavestio predsednika Vlade Srbije, vicepremijera, tri ministra i Službu za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a. Istovremeno podseća da su, ukoliko se problem ovde ne reši, nadležne međunarodne arbitraže, prvo u Beču pa ako zatreba i u Parizu.

Antonijević u podnescima najpre opisuje da je "Helion" krajem 2009. godine u redovnom postupku od Ministarstva rudarstva i energetike dobio energetsku dozvolu za gradnju HE "Priboj" snage 10,6 megavata, na profilu određenom nekoliko stotina metara uzvodno od grada.

- Odmah smo započeli redovne aktivnosti. U prvom redu geodetsko snimanje terena, kupovinu zemljišta od privatnih vlasnika u priobalju s kojima smo potpisali 22 ugovora, izradu projektne dokumentacije i prikupljanje potrebnih uslova, saglasnosti i mišljenja od nadležnih državnih institucija. Sve kako je zakonom predviđeno za ovu vrstu objekata. Nakon uloženih 25 miliona dinara u razvoj projekta i potpisanog sporazuma sa jednom kompanijom iz Italije koja je strateški partner države Srbije u oblasti energetike, obratili smo se Ministarstvu za produženje odnosno izdavanje nove energetske dozvole, i bili odbijeni sa vrlo čudnim obrazloženjem – kaže Lazo Antonijević.

On ističe da je zahtev odbijen 16. marta 2012. godine "pošto je u dokumentaciji 'Heliona' osporena informacija o lokaciji koju izdaje SO Priboj", navodeći da je posle samo tri dana izdata nova energetska dozvola ali drugom investitoru.

- Ne čekajući odluku drugostepenog organa po našoj žalbi, resorni državni sekretar Dušan Mrakić izdaje energetsku dozvolu tek osnovanoj firmi "Mini hidro investments" iz Beograda u vlasništvu Nenada Kovača, Nikole Petrovića i Dragana Klisure. U međuvremenu Nikola Petrović postaje direktor EMS-a, a promena u APR-u vrši se tako što se upisuje firma sa Devičanskih Ostrva. Tako se na profilu naše brane izmišlja HE "Rekovići" snage 6,48 megavata  – navodi Antonijević

Antonijević dalje naglašava da je, na taj način, "Helionu" naneta šteta od 25 miliona dinara, dodajući da država Srbija "u startu gubi 7 miliona evra kroz umanjenje poreza i doprinosa a svake godine 1,5 miliona evra na umanjenom pdv-u i vodnoj renti, uz smanjenje proizvodnje od 25 miliona kilovat-sati."

- Uključili smo sva pravna sredstva radi zaštite naših i državnih interesa. Pred sudom ćemo braniti našu imovinu, priobalje od tri kilometra uz reku, a obavestili smo Ministarstvo građevinarstva na oprez jer je gornja voda na HE "Rekovići" zamišljena na koti 395 metara pri čemu potapaju našu zemlju. To nećemo dozvoliti u bilo kom slučaju – veli Antonijević.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;