INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arapi grade solarnu elektranu u Čačku

10.12.2013. | Ozon Press

Na današnjoj (9. decembar 2013.) sednici Gradskog veća prihvaćen je memorandum o saradnji sa firmom koja je u većinskom vlasništvu kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o izgradnji solarne elektrane  u Prelićima.

Zamenik gradonačelnika Radenko Luković predstavio je Memorandum o saradnji između grada Čačka i privrednog društva za razvoj industrijskih i infrastruturnih projekata G.I.D.C., kompanije u kome Republika Srbija ima 30 odsto učešća a 70 odsto kompanija "Global Capital Advisors Management" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ova kompanija je zainteresovana za razvoj projekta solarne elektrane na teritoroji Grada Čačka na lokaciji nekadašnje sanitarne deponije Prelići.

Nakon izrade studije opravdanosti i izvršene tehno-ekonomske opravdanosti pristupilo bi se izradi rešenja u generalnom projektu na osnovu kojih se donosi planski dokument.

Grad Čačak će dati punu podršku pri obezbeđivanju svih potrebnih saglasnosti, mišljenja i neophodnih dozvola za realizaciju projekata. Ukoliko dođe do investicije, grad Čačak će platiti komunalne takse za gradsko građevinsko zemljište, dok će G.I.D.C. snositi troškove izrade projektne dokumentacije, idejnog i glavnog glavnog projekta radi dobijanja građevinske dozvole i predložiti Gradu Čačku oblik i model javno-privatnog partnerstva za realizaciju projekta.

Učestvujući u raspravi načelnik Gradske uprave za urbanizam Miloš Milosavljević, rekao je da je nužno biti oprezan pri izradi projekta ističući da je važno uraditi projekat rekultivacije same deponije.

Miladin Ristanović kaže da kaskamo za svetom u korišćenju solarne energije. Pozdravio je sporazum jer grad nema nekih većih finansijskih obaveza. Postavio je pitanje šta je sa transfer stanicom koja je trebalo da se gradi na deponiji u Prelićima. Načelnik Milosavljević je rekao da će se transfer stanica praviti pored deponije. O ovom memorandumu izjasniće se odbornici Skupštine grada na sednici u petak 13. decembra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;