INFONET-468X60-BANNER

IZIT: Oporavak građevinarstva u 2014. godini

09.12.2013. | Tanjug

Građevinska delatnost u Srbiji je ove godine u potpunosti "zakazala", ali se očekuje da će u 2014. doći do značajnog pozitivnog pomaka u tom sektoru, zahvaljujući promeni zakonskog okvira i radovima na realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata, procene su "Instituta za tržišna istraživanja" (IZIT). Saradnik IZIT-a Saša Đogović rekao je da je vrednost izvedenih građevinskih radova u prva tri kvartala 2013. bila za čak 31 odsto manja nego u istom lanjskom periodu.

- Rezultati samo iz trećeg kvartala slabiji su za 27,5 odsto nego u istom periodu lane, što govori o hibernaciji u građevinarstvu i tokom letnje sezone, koja je inače najživlja za tu delatnost – naveo je Đogović.

On je objasnio da je do ovakvog dramatičnog pada građevinskih aktivnosti došlo do lošeg Zakona o planiranju i izgradnji, nedostatka novih investicija i niže tražnje za stambenim kreditima usled opadajuće kupovne moći stanovništva.

- Još jedan element koji je uslovio ovako nizak nivo građevinske aktivnosti je i zastoj u izvođenju radova na auto-putu od Niša ka bugarskoj granici nakon povlačenja "Alpine" – dodao je Đogović.

Prema njegovim rečima, obeshrabruje i vrednost ugovorenih poslova u trećem tromesečju ove godine koja je za 43,3 odsto niža u odnosu na stanje iz istog perioda prošle godine. To ukazuje da će se negativna dinamika u građevinskim aktivnostima pogoršati do kraja tekuće poslovne godine, dodao je Đogović.

- No, zahvaljujući promeni zakonskog okvira, sklopljenim ugovorima sa kineskim investitorima na izgradnji dela auto puta na Koridoru 11 i energetskih kapaciteta u Kostolcu, kao i početku radova na Južnom toku, treba računati da u 2014. dođe do robustnog pozitivnog pomaka u vrednost izvedenih građevinskih radova – istakao je Đogović. - Treba imati u vidu i realizaciju ruskog kredita za modernizaciju železničke infrastrukture i kuvajtskog kredita za izgradnju železničke stanice Prokop.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;