INFONET-468X60-BANNER

Budva: U centru grade hotel od 14 spratova

14.10.2013. | Novosti

Meštani drevne Budve, domaćini i gosti poznatih hotela "Avala" i "Mogren" ipak će dobiti svoje "nebeske" susede. Na placu koji je nastao rušenjem marketa "Roda" (nekadašnji "Vračar") upravo su započeli radovi na izgradnji četrnaetospratnice – poslovno-stambenog objekta. Time je, po svoj prilici, stavljena tačka na brojne nesporazume meštana i opštinskih vlasti, koje su trajale punu godinu oko lokacije zbog koje je oboren i Detaljni urbanistički plan "Budva centar".

Najavljena izgradnja solitera u centru crnogorske turističke prestonice uzbudila je duhove kada je pre godinu dana ograđeno buduće gradilište. Stanovnici naselja Gospoština i žitelji Starog grada svoje nezadovoljstvo planiranim objektom, a i neboderima koji treba da niču jedan za drugim uz čuvenu Slovensku plažu, artikulisali su peticijom koju su uputili u opštinski parlament, tražeći obaranje važećeg plana u kome su "nacrtane" višespratnice, kao i moratoriujum na gradnju dok se ne uradi novi plan. Peticija koju je potpisalo više od pet stotina građana bila je predmet rasprave na sednici SO Budva, ali nije usvojena. Odnosno, ne u celini. Tesnom većinom odbornika vladajuće koalicije (DPS-SDP) odlučeno je da se DUP "Centar Budva" izmeni i dopuni, a da se gradnja započetih i objekata za koje je izdata dozvola nastavi. Objašnjeno je da bi moratorijum bio "loša poruka investitorima", ali i da bi opština mogla imati štete jer bi se bunili i tražili odštetu oni koji su ranije započeli radove. Podnosioci peticije i opozicija su napustili sednicu parlamenta smatrajući da je njenim polovičnim usvajanjem obesmišljen napor dobrog dela Budvana da se ne grade soliteri koji zaklanjaju pogled, "gutaju" retke zelene površine, šetališta, pa i puteve, menjaju čak i klimu.

No, prvi ovogodišnji jesenji betonski talas je doveo teške mašine na gradilište budućeg solitera nedaleko od srednjovekovne Budve. U opštini su saopštili da je investitor ovog objekta MCG Montenegro, mešovita rusko-crnogorska firma, u redovnoj proceduri dobio građevinsku dozvolu, što je i potvrdila Urbanistička inspekcija koja je "češljala" dokumentaciju.

Objekat koji će imati više od 10.000 kvadrata i koji grade budvanska kompanija "Novkol monte" i "Montera konstrakšn" (izvodi i radove na rtu Zavala, gde se dovršava stambeno-turističko naselje sa četrdeset vila) treba da bude završen do 1. juna 2015. godine. Tri sprata će biti ispod zemlje – biće to parking prostor sa sedamdeset mesta za automobile građana. Na prvom spratu biće trgovinski objekti i banke, na drugom tržni centar sa buticima, na trećem će biti uređeni spa i fitnes centri, dok će iznad njih sve biti stanovi-apartmani, površine od 53 do 120 kvadrata.

- U Budvi se, nažalost, nastavlja ono na šta smo odavno upozoravali – besomučna gradnja stanova za tržište, koja se u dokumentima uvija u sintagmu poslovno-turistički objekti kako se "Vlasi ne bi dosetili" – kaže Miomir Pejović, odbornik u gradskoj skupštini. - Pošto su već velikim delom izrabljeni okolni slobodni prostori, gradnja je počela oko stare Budve i "vinula" se u nebo. Narušava se ambijent, sad se i centar grada pretvara u "betonski vrt", od kojeg interes imaju jedino oni koji će prodavati stanove. A svi drugi – štetu. Interes pojedinaca je, dakle, jači od svih naših napora da sačuvamo turističku perspektivu Budve.

Beton preko antike

Tokom minule godine, kada su meštani tražili da se zaustavi "napad" na ovu i druge lokacije, zatraženo je da se pre bilo kakve gradnja ispita teren oko stare Budve. Stručnjaci za starine su izneli osnovanu sumnju da će novi neboder leći na deo čuvene budvanske nekropole iz grčko-rimskog perioda, koja je odavno otkrivena na mestu današnjeg hotela "Avala" iz koje je u Arheološki muzej Budve stiglo više od 4.000 eksponata izuzetne vrednosti. Stigla su samo neka usmena saopštenja u stilu "nekropola se ne pruža na većoj površini" i istraživanja nisu urađena. Krenulo se s gradnjom, pa ukoliko ima antike ispod prekriće je – beton.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;