INFONET-468X60-BANNER

Izložba "Arhitekta Miladin Prljević" u užičkom Istorijskom arhivu

14.10.2013. | Danas

Tokom izložbe, koja se u užičkom Istorijskom arhivu može pogledati do 26. oktobra, Užičani i šira javnost imaju priliku da se podsete na život i delo velikog arhitekte Miladina Prljevića (1899-1973), koji je rođen u Užicu. Postavku, čiji je autor istoričar arhitekture Ivan R. Marković, priredili su ta ustanova i beogradski Muzej nauke i tehnike, u okviru obeležavanja Dana Užica – 9. oktobra, ali i povodom četrdeset godina od smrti velikog arhitekte.

Izložba, koja sadrži arhitektonske projekte, crteže, fotografije i nerealizovane arhitektonske planove, predstavlja istoriografski omaž jednom od naših najznačajnijih arhitekata i nosiocu savremenih tendencija u periodu između dva svetska rata, poznato kao Zlatno doba srpske arhitekture.

- Za razliku od svojih savremenika, Prljević je najintenzivnije eksperimentisao sa formom, negujući prepoznatljiv vizuelni izraz. U tom periodu ostvario je više desetina projekata porodičnih vila, kuća, multifunkcionalnih zdanja, a 1939. godine nastalo je njegovo najznačajnije graditeljsko ostvarenje Palata Albanija – podsetio je Marković, a potom dodao da je graditeljski opus Prljevića bio nepravedno marginalizovan, te da je tek nedavno počelo istraživanje i valorizovanje njegovog rada.

- Osim palate Albanija, među njegovim najznačajnijim građevinama su kuća Đorđa Zdravkovića u Beogradu, koja je izgrađena nekoliko godina ranije, kao i mnogi drugi objekti koji i danas plene lepotom. Međutim, veliki broj njegovih graditeljskih ideja nije ostvaren, poput muzejskog kompleksa na Tašmajdanu, Klinike za lečenje tuberkuloze i sanatorijuma na Avali, zgrade berze, Okružnog ureda za osiguranje radnika u Beogradu. Za te projekte dobio je prve nagrade, ali zbog nedostatka novca, oni nisu realizovani – naveo je Marković.

Miladin Prljević je rođen 1899. u Užicu, gde je završio dva razreda gimnazije, a potom dva naredna razreda u Skoplju. Sa porodicom se preselio u Beograd, gde je 1924. godine diplomirao na Odseku za arhitekturu Tehničkog fakulteta, nakon čega je nekoliko godina radio u Crnoj Gori, a potom se vratio u Beograd, gde je ostvario svoja najznačajnija dela. Posle Drugog svetskog rata bio je inicijator i osnivač Instituta za proučavanje stambene arhitekture i, kako je naveo Ivan R. Marković, sve do svoje smrti 1973. godine isticao je važnost kolektivne arhitekture.

Projektovao je zdanja na Cetinju, u Podgorici, Nikšiću, Brčkom, Splitu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Kraljevu, Boru, Loznici, Čačku, Obrenovcu, Užicu, Požegi, na Zlatiboru, Tari... Među objektima koje je projektovao u Užicu su hotel Palas, stambena zgrada Valjaonice bakra na glavnom trgu, stambeni blokovi B i C i drugi objekti, kao i jedno od najlepših zdanja u gradu u kome se danas nalazi Muzička škola "Vojislav Lale Stefanović".

Užice je prvi grad u kome je priređena izložba, koju će imati priliku da pogleda publika i u drugim gradovima Srbije, ali i u Republici Srpskoj, jer je užički Arhiv ranije uspostavio dobru saradnju sa Arhivom RS.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;