INFONET-468X60-BANNER

Obnova drevne crkve brvnare na Zlataru

11.10.2013. | Novosti

Drvodeljac Mijailo Miletić iz Drmanovića, sa grupom majstora, žuri da za sunčanih dana borovom šindrom pokrije i zaštiti od vremenskih neprilika crkvu brvnaru u selu Radijevići, na Zlataru, vredan spomenik narodnog graditeljstva, proglašen za kulturno dobro od velikog značaja za Srbiju.

- Krov je prokišnjavao i pretilo mu je rušenje, pa je zamenjena krovna konstrukcija i deo greda, dok su brvna utegnuta, a preko 20 kubika borovine istrugano je za šindru – ističe sveštenik Mića Đenadić, protojerej-stavrofor, koji se stara o radovima na obnovi svetinje.

Bogomolja od brvana sa kamenom apsidom, u kojoj se duže od dva veka slavi ime Božje, građena je u obliku starovlaške kuće, a pod polovinom donje strane ima podrum, u kojem je svojevremeno bila i škola. Majstori će, naglašava prota Đenadić, jesenas sanirati i pukotine u zidu i u podrumu ugraditi stubove, poodavno uklonjene ispod poda crkve, a urediće se i staze.

Inicijativu za rekonstrukciju crkve Svete Trojice pokrenuli su građevinski inženjeri i braća Milan, Dejan i Zoran Dimkić, sa porodicama i majkom Dragicom, iz Beograda. Prošle godine metalni zvonik (od stuba dalekovoda) zamenjen je novim, od kamena i drveta, a podignuta je i ograda.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;