Novi Sad: Majstori u Dunavskoj, gradilište bez zaštite

11.10.2013. | Novosadske novine

Ni urušavanje krova sa zgrade u Dunavskoj 14, kada je samo pukom srećom izbegnuta tragedija do koje je moglo da dođe jer radovi nisu propisno obavljani, nije bila dovoljna opomena za investitora Ranka Babovića i izvođače radova. On je već sutradan nastavio radove na kući, jer mu je građevinska inspekcija naložila da zgradu vrati u prvobitno stanje, ali gradilište ponovo nije propisno obezbedio.

Prolaznici dva dana sa nevericom posmatraju radove na krovu kuće, strahujući da se može ponoviti isti scenario. Na zgradi su postavljene skele, ali nema zaštitne mreže, nema znaka upozorenja, zaštitna traka nije postavljena na adekvatnu udaljenost, već visi svega dva metra od skele, a radnici ne nose šlemove na glavi.

- Svi se ponašaju kao da se ništa nije ni dogodilo. Nikome nije bitno to što je žena sa bebom toga dana mogla da pogine. Nebitno je i da li će već danas neko zaista poginuti, jer, kao što i sami vidite, gradilište uopšte nije obezbeđeno – kaže Stefan Mirković, jedan od prolaznika u Dunavskoj ulici.

U gradskoj Upravi za inspekcijske poslove saznajemo da investitor Babović radove obavlja po nalogu inspekcije.

- Investitor postupa u skladu sa rešenjem građevinskog inspektora, koji mu je naložio da zgradu vrati u prvobitno stanje. Ovaj postupak je još u toku, a kada bude završen znaćemo i kakve ćemo mere i sankcije primeniti prema investitoru – kaže v.d. načelnika gradske Uprave za inspekcijske poslove Vladimir Balaban.

U inspekciji su neposredno nakon pada krova, usled radova za koje investitor nije posedovao odobrenje gradske Uprave za urbanizam, objasnili i da investitor Babović "nije bio dužan, ukoliko je dobio dozvole, da ih obavesti o početku radova, ali je bio dužan da pravilno obezbedi gradilište i postavi znakove upozorenja".

Babović nije imao sve potrebne dozvole

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, porodica Babović je vlasnik tri stana u Dunavskoj 14, od kojih su imovinska prava na dva stana preuzeli 3. oktobra i u tom prostoru su i izvođeni radovi, zbog kojih je došlo do urušavanja krova. Inače, istog dana kada je preuzeo vlasništvo, Babović je podneo gradskoj Upravi za urbanizam zahtev za rekonstrukciju, za koji mu Uprava nije izdala odobrenje, dok je od Zavoda za zaštitu spomenika kulture dobio potrebne dozvole.

 
Share |

Komentari: 2

MLADEN 27.02.2014 20.49.15

I STA BI SA SLUČAJEM PADA KROVA I BILO KAKVIH SANKCIJA ZA INVESTITORA? NARAVNO NISTA!!!!

mladen 06.11.2013 23.02.43

Gospodin investitor očito ima dobru zaledjinu kada može da radi sta hoće u sred centra grada i jos se pravi kao da se nije nista desilo. A u izjavi za medije su svi krivi osim njega - ČUDO.

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...