INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Za urbanističke planove 30 miliona dinara za 30 opština (video)

08.10.2013. | Tanjug.biz

Ministar građevinarstva Velimir Ilić potpisao je danas sa predstavnicima 30 opština i gradova ugovore o sufinansiranju izrade urbanističkih planova, a ukupna vrednost dodeljenih sredstva je 30 miliona dinara. Lokalne samouprave koje su dobile bespovratna sredstva na javnom konkursu, ispunile su potrebne uslove a, kako je rekao ministar Ilić posle potpisivanja ugovora, cilj je da se opštinama pomogne u pravljenju urbanističkih planova i pripremama za primenu novog zakona o planiranju i izgradnji.

Ilić je u Vladi Srbije rekao da je taj zakon trenutno u javnoj raspravi i vrlo brzo će ući u parlament, a kako je istakao, posle stupanja na snagu tog akta nema više divlje gradnje ni u jednoj opštini.

- Posle usvajanja Zakona o planiranju i izgradnji, neće se tolerisati divlja gradnja ni u jednoj opštini – poručio je Ilić, dodajući da onaj ko ne želi da dobije građevinsku dozvolu, neće moći da gradi, što su podržali i predstavnici opština i gradova.

On je ukazao da će građevinske dozvole biti besplatne i veoma brzo će se dobijati, u roku od nekoliko dana, a najavio je i mogućnost da će vlasnici privatnih objekta za stanovanje, odnosno kuća dobijati i besplatne projekte.

Ilić je objasnio da je ideja da budu napravljeni projekti za pet-šest tipskih kuća za pojedina područja, koji će biti građanima na raspolaganju, a biće besplatne i korekcije u projektima. Samo se plaćaju obaveze koje grad ili opština ulože u taj objekat, napomenuo je Ilić.

- Onda bih voleo da vidim zašto bi neko ulazio u divlju gradnju, ako dobije besplatno projekat, ako je građevinska dozvola besplatna i dobija se za nekoliko dana – istakao je Ilić.

On je naveo i da će inspektori koji ne budu vršili svoju dužnost i preduzeli određene radnje, biti kažnjeni, krivično gonjeni i smenjeni.

Ministar je precizirao da je danas, u prvoj fazi, ugovoreno sufinanisanje urbanstičkih planova za 26 opština i četiri grada, dodajući da će sledeće godine sredstva za te namene biti znatno veća. Među opštinama sa kojima su potpisani ugovori su Bosilegrad, Mali Zvornik, Despotovac, Knić, Ljig, Merošina, Aranđelovac, Temerin, Lučani, Beočin, Majdanpek, Negotin, grad Valjevo...

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;