INFONET-468X60-BANNER

Čačak: Tribina o energetskoj efikasnosti

26.09.2013. | Ozon Press

Učesnici kampanje "Otkriti energiju" najavili su da će se u petak, 27. septembra, u Čačku održati javna debata kao završnica tog projekta. Realizacija ovo projekta traje od 2009. godine i u njega su uključena 33 grada u Srbiji i ministarstvo građevinarstva i urbanizma, uz podršku nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ. Namera je da se ukaže na prednosti primene mera energetske efikasnosti u različitim tipovima zgrada, istakla je Brankica Jelić, iz Gradske stambene agencije.

- Cilj kampanje je informisanje i podizanje svesti građana o energetskoj efikasnosti, kao i o potrošnji energije u različitim tipovima zgrada. U sklopu te kampanje urađeno je pet energetskih elaborata i pasoša za pet različitih objekata u Čačku. Na javnoj debati u petak, građani će moći da dobiju odgovore na pitanja  kako da u kući ili zgradi u kojoj žive smanje potrošnju energije – rekla je Brankica Jelić.

Jelena Bojović, iz GIZ-a kaže da će biti predočeno koji su najlakši i najjeftiniji načini primene mera energetske efikasnosti.

- Radimo na energetskoj efikasnosti u zgradarstvu. Bazirali smo se na već izgrađene objekte kojih je mnogo i kod kojih treba da se interveniše. Analize su pokazale da će intervencije na podizanju energetske efikasnosti doneti velike uštede jer će se smanjiti trošenje energije. Ovim projektom smo hteli da omogućimo građanima da pitaju kako čitava procedura teče, od trenutka kada želite da uradite analizu pa do toga šta dalje sa tom dokumentacijom. Očekujemo da se od banaka, koje žele da sufinansiraju projekte energetske efikasnosti, kao i nadležnih ministarstava, upoznamo kakvi su planovi za sledeću godinu, da ih prezentujemo građanima i lokalnim samoupravama da bi oni bili spremni da konkurišu za određena sredstva koja će biti subvencionisana – kaže Jelena Bojović.

Posebno je upućen poziv predsednicima Skupština stanara da prisustvuju debati, da bi saznali šta je potrebno učiniti na zgradama kako bi računi za grejanje zbog primene tarifnog sistema naplate bili manji, koliko to košta i kada će se uloženo ispaltiti. Vladimir Kandić, moderator na projektu, je naglasio da bi se na ovaj način već u prvoj grejnoj sezoni isplatili troškovi grejanja.

- Predvideli smo da u petak što bolje informišemo građane kao i proizvođače opreme sa pravilnicima o energetskoj efikasnosti u okvitu Zakona o planiranju i izgradnji. Cilj je da edukujemo građane kako će na najlakši i najjeftiniji način u nekoj faznoj izgradnji pokušati da svoje objekte prilagode što više normama energetske efikasnosti. Veliki akcenat stavićemo na solitere i zgrade gde po ranijim standardima nisu primenjene mere energetske efikasnosti. Pozivam predstavnike kućnih saveta da dođu da se informišu kolike je uštede moguće postići ukoliko bi zajedničkim snagama svi stanari uložili sredstva u podizanje energetske efikasnosti objekta. Računice pokazuju da bi se već u prvoj grejnoj sezoni investicija isplatila – rekao je Kandić.

Javna debata će se održati u petak, u maloj sali čačanskog Doma kulture od 12 časova. Podsetimo, u okviru kampanje "Otkriti energiju" u Čačku je uradjeno pet energetskih elaborata i pasoša za pet različitih objekata. U ovaj projekat uključena je i opština Gornji Milanovac čiji su predstavnici pozvali građane te opštine da prisustvuju  javnoj debati.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;