Niš: Potpisan ugovor sa Džonson elektrikom o izgradnji fabrike

24.09.2013. | Novosti

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić i direktori Džonson elektrika Loran Kardon i Majkl Fridrih potpisali su danas u Nišu ugovor kojim se toj kompaniji iz Hong Konga bez naknade ustupa građevinasko zemljište u javnoj svojini za izgradnju fabrike, što je investicija vredne između 15 i 20 miliona evra. Perišić je posle potpisivanja ugovora rekao da će u toj fabrici biti zaposleno oko 1.000 radnika i da će fabrika početi rad u junu naredne godine.

On je napomenuo da su pregovori uspešno okončani i da je potpisivanje ugovora i izgradnja, koja će početi ubrzo, "događaji koji treba da nam izvuku osmeh i da nas učine sreshnim, jer će u vreme krize veliki broj ljudi dobiti posao".

Kardon je rekao da je Niš odabran kao mesto investiranja, kako zbog podrške grada, tako i zbog činjenice da je Niš grad sa univerzitetom i mrežom srednjih škola, što je važna logistika u poslovanju kompanije.

Kardon je rekao da će u Nišu proizvoditi motore, u poslovnom prostoru na 10.000 kvadratnih metara koji su namenjeni tržištu Zapadne Evrope i da je njihov cilj globalno širenje koje će činiti iz Niša.

Memorandum o saradnji potpisan je krajem juna ove godine u Nišu i tada je rečeno da je kompanija iz Hong Konga prošle godine ostvarila promet od dve milijarde dolara i da je njihov najveći konkurent na evropskom tržištu Boš.

Fabrika će će biti izgrađena u Radnoj zoni "Sever" u blizini aerodroma "Konstantin Veliki", četvrtina radnika biće inženjeri, a motori će biti prevashodno namenjeni autoindustriji, rečeno je prilikom potpisivanja memoranduma.

Predstavnici Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) rekli su tada da će Džonson elektrik aplicirati za subvencije i da su procene da za ovakav tip investicije mogu dobiti do 9.000 evra po radnom mestu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...