Niš: Potpisan ugovor sa Džonson elektrikom o izgradnji fabrike

24.09.2013. | Novosti

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić i direktori Džonson elektrika Loran Kardon i Majkl Fridrih potpisali su danas u Nišu ugovor kojim se toj kompaniji iz Hong Konga bez naknade ustupa građevinasko zemljište u javnoj svojini za izgradnju fabrike, što je investicija vredne između 15 i 20 miliona evra. Perišić je posle potpisivanja ugovora rekao da će u toj fabrici biti zaposleno oko 1.000 radnika i da će fabrika početi rad u junu naredne godine.

On je napomenuo da su pregovori uspešno okončani i da je potpisivanje ugovora i izgradnja, koja će početi ubrzo, "događaji koji treba da nam izvuku osmeh i da nas učine sreshnim, jer će u vreme krize veliki broj ljudi dobiti posao".

Kardon je rekao da je Niš odabran kao mesto investiranja, kako zbog podrške grada, tako i zbog činjenice da je Niš grad sa univerzitetom i mrežom srednjih škola, što je važna logistika u poslovanju kompanije.

Kardon je rekao da će u Nišu proizvoditi motore, u poslovnom prostoru na 10.000 kvadratnih metara koji su namenjeni tržištu Zapadne Evrope i da je njihov cilj globalno širenje koje će činiti iz Niša.

Memorandum o saradnji potpisan je krajem juna ove godine u Nišu i tada je rečeno da je kompanija iz Hong Konga prošle godine ostvarila promet od dve milijarde dolara i da je njihov najveći konkurent na evropskom tržištu Boš.

Fabrika će će biti izgrađena u Radnoj zoni "Sever" u blizini aerodroma "Konstantin Veliki", četvrtina radnika biće inženjeri, a motori će biti prevashodno namenjeni autoindustriji, rečeno je prilikom potpisivanja memoranduma.

Predstavnici Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) rekli su tada da će Džonson elektrik aplicirati za subvencije i da su procene da za ovakav tip investicije mogu dobiti do 9.000 evra po radnom mestu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...