INFONET-468X60-BANNER

Budva: Stan na svakom ćošku

18.09.2013. | Večernje novosti

Turističku, koja je po ocenama čelnih ljudi bila uspešna, smeniće veoma intenzivna građevinska sezona. Ona je i zvanično otpočela, pošto je ukinuta zabrana gradnje u drugoj, trećoj i četvrtoj zoni. U prvoj zoni, koja zahvata uski pojas uz samu obalu, građevinski radovi krenuće 1. oktobra. Da će bageri, kranovi, teški kamioni i druge mašine uveliko razbijati jesenju i zimsku tišinu uz peščana žala budvanske rivijere, pokazuju cifre. Nadležni sekretarijat izdao je do početka septembra 70 građevinskih dozvola, koje omogućavaju gradnju 62.155 kvadratnih metara stambeno-apartmanskog prostora.

U opštini čeka na rešavanje još četrdesetak zahteva za izdavanje dozvola za gradnju. Ministarstvo održivog razvoja, u čijoj je to nadležnosti, izdalo je desetak dozvola za gradnju hotela.

Područje od Jaza do Buljarice će krajem ove i početkom naredne godine biti najveće gradilište na južnom Jadranu. Novi talas gradnje "prekriće" preostali prostor koji nije betoniran. Gradiće se uz sam magistralni put (što je odavno veliki problem sa više aspekata), uz tesne ulice, pa i tamo gde prilaza gotovo i nema. Bez nužne saobraćajne, ali i druge infrastrukture.

A šta će se sve graditi, malo je jasnije kada se pogledaju izdate dozvole: najviše će biti stanova za tržište. To je već godinama omiljena "disciplina u biznisu" na ovom prostoru. Postavlja se samo pitanje hoće li biti dovoljno kupaca. Takvo pitanje proističe iz činjenice da Budva ima više od 1.000 stanova i apartmana, ranije izgrađenih, koji nisu prodati.

Enormna gradnja stanova namenjenih tržištu započela je tokom takozvanog "ruskog buma" 2006. i 2007. godine, kada se po visokim cenama prodavalo sve, počev od starih stanova, novih zgrada i kuća do placeva i ostalih nekretnina. U vreme kada je kupovinu zaustavila ekonomska kriza, nemali broj investitora koji se ranije zadužio kod banaka, krenuo je da gradi. Ipak, promet je stao, nicale su nove zgrade. Cene su padale, ali ne drastično, pa je ostao veliki broj neprodatih objekata.

Da li novi graditelji, koji tek kreću u posao, imaju "viđene" kupce ili pak čekaju nešto bolje dane i Ruse koji se polako vraćaju na ovo tržište? Jedno je izvesno: nastavlja se betoniranje najlepše obale na južnom delu Jadrana.

- Sve to se nastavlja, uprkos našim ali i primedbama ostalih iz opozicije. Besomučnu gradnju generiše interes pojedinaca, koji aktuelna vlast aminuje – kaže Miomir Pejović, odbornik u Budvi. - Umesto da se dragoceni prostor sačuva za buduće generacije, ili da se delom samo grade objekti koji trebaju ovoj turističkoj zoni, njega prekrivaju soliteri u kojima su stanovi i apartmani.

Opština Budva je odlučila da detaljni urbanistički plan centra Budve izmeni i dopuni. Taj postupak, koji će potrajati više meseci je u toku. Nije, međutim, prihvaćen zahtev meštana stare Budve i okolnih naselja da se uvede moratorijum na gradnju, dok se novi plan uradi. Vladajuća DPS-SDP koalicija je odlučila da bi to bila loša poruka investitorima, pa će oni koji su započeli gradnju i dobili građevinske dozvole, nastaviti sa radovima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;