INFONET-468X60-BANNER

Naša Pompeja kod Drenovca

19.08.2013. | Novosti

Upornost arheologa koji već deset godina rade na nalazištu Drenovac, na pedesetak hektara sa obe strane auto-puta Beograd-Niš, konačno se isplatila. Projekat Arheološkog instituta Ministarstvo kulture je prihvatilo, tako da je konačno počela gradnja zgrada budućeg Centra za proučavanje neolita Balkana. Priprema se betoniranje temelja, a zatim će se poslovi intenzivirati kako bi do kraja septembra zgrada bila pod krovom. Do kraja oktobra na ovom lokalitetu biće montiran i balon, koji će pokriti aktuelne sonde, pa će javnosti biti prezentirani rezultati koji daju nove podatke o srpskoj praistoriji.

Direktor Arheološkog instituta, vođa radionice i inicijator izgradnje Centra dr Slaviša Perić ističe da se konačno san arheologa koji strpljivo rade na ovom lokalitetu ostvaruje.

- Gradimo centar koji će biti poput ostalih istraživačkih centara u Evropi. Tu će u isto vreme moći da boravi i radi šezdesetak arheologa, tu ćemo deponovati arheološki materijal koji nađemo na terenu. Zgrada će imati biblioteku, prostor za sastanke... Praktično ćemo u njoj moći da radimo sve što sad činimo u našoj bazi u osnovnoj školi u Drenovcu. Kad objekat zaživi, a za to će biti potrebno i desetak godina, u Drenovcu će se raditi temeljna sistematska istraživanja neolita, dok će montaža balona omogućiti da se javnosti lokalitet prezentuje na drugačiji način – kaže profesor Perić.

Dok traju radovi na Centru, ove nedelje privodi se kraju Letnji arheološki kamp, u neposrednoj blizini. Ekipu čini šezdesetak studenata-arheologa, čiji entuzijazam ne umanjuje ni izuzetno jaka letnja sparina koja posebno dolazi do izražaja zbog auto-puta. Na osnovu geomagnetnih snimanja, ekipa na čelu sa profesorom Perićem otvorila je ovog leta dve nove sonde. U pitanju su, uslovno rečeno, ruševine dve neolitske kuće, koje su stradale u požaru.

- Jedan objekat je na dubini od 80-90 centimetara, dok je drugi pod slojem naplavine i on je do 180 centimetara pod zemljom. Ostaci tog objekta zbog toga su mnogo bolje sačuvani, a u pitanju je sonda 19, bliže auto-putu. Naziremo bar tri prostorije i više kalotastih peći. U obe kuće bilo ih je najmanje šest. To donosi mnogo novih podataka o srpskom mlađem kamenom dobu. Imamo obilje pokretnih nalaza. U pitanju su uglavnom fragmenti keramičkih posuda, od kojih bar 80 možemo pouzdano da rekonstruišemo – kaže profesor Perić.

Dodaje da će balon biti postavljen nad dve novootvorene sonde-kuće (locirane su tri), a biće istražen i prostor između objekata.

- Istraživaćemo i ispod ovog horizonta stanovanja, do kraja kulturnog sloja, kako bismo mogli da predstavimo celokupan hronološki razvoj na ovom delu lokaliteta – dodaje Perić.

Naredne godine planirana je montaža još jednog balona – sa druge strane auto-puta, što će pospešiti razvoj turizma čitavog ovog kraja.

Parking

Kako bi lokalitet i istraživački centar bili dostupni posetiocima, opština Paraćin je uspela da se izbori da se na ovom delu Koridora 10, kraj Drenovca, planira i izgradnja parkinga. Opština je takođe finansirala i uređenje prilaznog puta od Drenovca do lokaliteta u dužini od 1.500 metara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;