Naša Pompeja kod Drenovca

19.08.2013. | Novosti

Upornost arheologa koji već deset godina rade na nalazištu Drenovac, na pedesetak hektara sa obe strane auto-puta Beograd-Niš, konačno se isplatila. Projekat Arheološkog instituta Ministarstvo kulture je prihvatilo, tako da je konačno počela gradnja zgrada budućeg Centra za proučavanje neolita Balkana. Priprema se betoniranje temelja, a zatim će se poslovi intenzivirati kako bi do kraja septembra zgrada bila pod krovom. Do kraja oktobra na ovom lokalitetu biće montiran i balon, koji će pokriti aktuelne sonde, pa će javnosti biti prezentirani rezultati koji daju nove podatke o srpskoj praistoriji.

Direktor Arheološkog instituta, vođa radionice i inicijator izgradnje Centra dr Slaviša Perić ističe da se konačno san arheologa koji strpljivo rade na ovom lokalitetu ostvaruje.

- Gradimo centar koji će biti poput ostalih istraživačkih centara u Evropi. Tu će u isto vreme moći da boravi i radi šezdesetak arheologa, tu ćemo deponovati arheološki materijal koji nađemo na terenu. Zgrada će imati biblioteku, prostor za sastanke... Praktično ćemo u njoj moći da radimo sve što sad činimo u našoj bazi u osnovnoj školi u Drenovcu. Kad objekat zaživi, a za to će biti potrebno i desetak godina, u Drenovcu će se raditi temeljna sistematska istraživanja neolita, dok će montaža balona omogućiti da se javnosti lokalitet prezentuje na drugačiji način – kaže profesor Perić.

Dok traju radovi na Centru, ove nedelje privodi se kraju Letnji arheološki kamp, u neposrednoj blizini. Ekipu čini šezdesetak studenata-arheologa, čiji entuzijazam ne umanjuje ni izuzetno jaka letnja sparina koja posebno dolazi do izražaja zbog auto-puta. Na osnovu geomagnetnih snimanja, ekipa na čelu sa profesorom Perićem otvorila je ovog leta dve nove sonde. U pitanju su, uslovno rečeno, ruševine dve neolitske kuće, koje su stradale u požaru.

- Jedan objekat je na dubini od 80-90 centimetara, dok je drugi pod slojem naplavine i on je do 180 centimetara pod zemljom. Ostaci tog objekta zbog toga su mnogo bolje sačuvani, a u pitanju je sonda 19, bliže auto-putu. Naziremo bar tri prostorije i više kalotastih peći. U obe kuće bilo ih je najmanje šest. To donosi mnogo novih podataka o srpskom mlađem kamenom dobu. Imamo obilje pokretnih nalaza. U pitanju su uglavnom fragmenti keramičkih posuda, od kojih bar 80 možemo pouzdano da rekonstruišemo – kaže profesor Perić.

Dodaje da će balon biti postavljen nad dve novootvorene sonde-kuće (locirane su tri), a biće istražen i prostor između objekata.

- Istraživaćemo i ispod ovog horizonta stanovanja, do kraja kulturnog sloja, kako bismo mogli da predstavimo celokupan hronološki razvoj na ovom delu lokaliteta – dodaje Perić.

Naredne godine planirana je montaža još jednog balona – sa druge strane auto-puta, što će pospešiti razvoj turizma čitavog ovog kraja.

Parking

Kako bi lokalitet i istraživački centar bili dostupni posetiocima, opština Paraćin je uspela da se izbori da se na ovom delu Koridora 10, kraj Drenovca, planira i izgradnja parkinga. Opština je takođe finansirala i uređenje prilaznog puta od Drenovca do lokaliteta u dužini od 1.500 metara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...