INFONET-468X60-BANNER

Više uradili nego što su naplatili?

16.08.2013. | Politika

Poslednji pritvorenici iz afere sa sanacijom zemljotresa u Kraljevu pušteni su iz zatvora pre tri dana. Tako će se, uz još 13 okrivljenih, sa slobode braniti i vlasnici građevinskih firmi Milan Mirković, Gordan Lešević, Vujica Kovačević i nadzorni organ Branko Đoković. Samo dan po njihovom izlasku iz zatvora gradom je prostrujala vest da okrivljeni građevinci uistinu nisu ni krivi. Naprotiv, stručnom proverom je, navodno, pokazano da država, tj. grad Kraljevo duguje njima, a ne oni budžetu.

Podsećanja radi, 11. maja ove godine pritvoreno je 16 lica, među kojima su bili vlasnici građevinskih firmi, dobavljači, nadzorni organ, sa bivšim gradonačelnikom Kraljeva Ljubišom Simovićem na čelu. Oni su osumnjičeni za malverzacije, putem kojih su, kako su tada policija i pravosudni organi saopštavali, nezakonito prisvojili, tj. državu oštetili za oko 102 miliona dinara. Četiri dana kasnije iza brave su se našla i četiri člana Komisije za javne nabavke u postupku sanacije posledica zemljotresa. Svi su posle nekoliko dana oslobođeni pritvora i tokom istrage brane se sa slobode, ali nisu pomenuti vlasnici građevinskih preduzeća i nadzorni organ. Istina, i oni su posle mesec dana pritvora oslobođeni, ali samo na dva dana pošto je Apelacioni sud u Kragujevcu uvažio žalbu nadležnog tužilaštva i poništio odluku Višeg suda u Kraljevu o puštanju iz zatvora. Tako im je određen novi pritvor od dva meseca, a razlog je moguće ponavljanje krivičnog dela i, eventualno, uznemiravanje javnosti. Taj period je istekao 13. avgusta i tada se događa obrnuti proces – zahtev Višeg suda u Kraljevu za novo produženje pritvora Apelacioni sud u Kragujevcu nije prihvatio. Onda su se čaršijom pronele glasine da su veštaci utvrdili i "nevinost" osumnjičenih.

I, zaista, u obaveštenju stručnjaka Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, upućenog Višem sudu u Kraljevu je navedeno:

- Pošto se radi o pritvorskom predmetu možemo pouzdano, na osnovu pregledanih objekata, tj. sva tri tipa podignutih kuća, sudu dati sledeće obaveštenje: nesumnjivo je da na izgrađenim objektima postoje manjkovi radova, ali u manjem obimu i vrednosti od onih koji su dati u rešenju o sprovođenju istrage. Evidentno je da postoje i viškovi i nepredviđeni radovi pa na osnovu dosadašnjih saznanja, priložene dokumentacije i prikupljenih podataka na terenu ukazujemo da je vrednost viškova i nepredviđenih radova veća od manjkova.

Ne želeći da na bilo koji način utiče na sudski proces, Biljana Nikolić, predsednik Višeg suda u Kraljevu je samo kazala:

- Nisu istinite priče o presudnom uticaju ovog preliminarnog nalaza na odluku o oslobađanju iz pritvora, reč je drugim pravnim razlozima. A, ovo je tek korak do istine koja će biti poznata kada stručnjaci verifikovane ustanove, kao što je Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu, pregledaju svih 465 kuća. Moja obaveza je bila da obezbedim to veštačenje i, pošto je reč o pritvorskom predmetu, taj posao obavimo u što kraćem roku, a radi se o tri meseca. Tek onda ćemo zanati i kako će dalje teći sudski postupak – ističe Biljana Nikolić.

Kako se saznaje, cenu veštačenja koja iznosi 2,5 miliona dinara, za sada, platiće sud.

 

Komentari: 1

Dragan 21.08.2013 10.09.09

Indikativno je da je veštačenje radio Niški, a ne Beogradski fakultet. Da li je to što je glavni predvodnik akcije bio profesor Šumarac sa Beogradskog GF i bivši Predsednik inženjerske Komore. Ipak trošak veštačenja od 2,5 miliona ako je veštačenje ispravno treba naplatiti od onih koji su olako uperili prst (tužilac, MUP i istražni sud), jer su makar u izboru veštaka mogli uzeti komisiju veštaka fizičkih lica pa bi račun bio neuporedivo manji. Zakon dozvoljava da veštače i fakulteti, ali se zna da niko iz njihovih redova nema gradilišnog iskustva u izvođenju i nadzoru, a možda malo u projektovanju. Ako je ta gradnja bila ključ u ruke, makar za tipske kuće, onda izvođač nema pravo na naplatu viškova i nepredviđenih radova (Član 640 ZOO).

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;