IZOLACIJA-468X60-BANNER

Putari: Ne tražite nove, mi već radimo

14.08.2013. | Novosti

Srpske putarske firme traže od države da im dodeli posao na delu istočnog kraka Koridora 10, pošto su sa austrijskom "Alpinom" nedavno raskinuti ugovori. Predstavnici domaćeg konzorcijuma ističu da nema potrebe za novim tenderom za završetak dela najvažnijeg putnog pravca od Pirota do Dimitrovgrada, jer praksa je da ukoliko prvoplasirani izvođač odustane ili ode u stečaj, sledeći na "rang-listi" ulazi u posao. Kako stvari stoje, na redu su naši putari. U "Koridorima Srbije" kažu da tender mora da se raspiše, jer to nalažu pravila kreditora, Svetske i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Krajem juna 2009. godine završen je tender za obilaznicu oko Dimitrovgrada. "Alpina" je bila prva po ceni, a drugoplasirani je bio ESCT iz Ljubljane, koji je u međuvremenu likvidiran. Treći po ceni bio je domaći konzorcijum, koji je predvodio "Planum" sa "Putevima Užice" i PZP "Beograd". Naši putari kažu da gradnja može da se ponudi domaćem konzorcijumu bez ikakvih uredbi, leks specijalisa (predlog odlazećeg ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića) ili tendera. Slično je i za trasu Pirot-Dimitrovgrad. Krajem jula 2010. "Alpini" je dodeljen ovaj posao. Drugo mesto zauzelo je slovenačko "Primorje" koje više ne postoji. Treći je bio domaći konzorcijum.

- Mi tražimo taj posao, ali je pitanje hoće li "Koridori Srbije" moći da ga dodele nama bez tendera, tačnije, da li će kreditori to dozvoliti – kaže Milan Bojović, direktor "Puteva Užice". - Praksa je da drugoplasirani uđe u posao ako prvi odustane odmah posle tendera, ali je pitanje koliko je to moguće dve-tri godine kasnije. Ali, svakako, mi očekujemo da nas "Koridori" pozovu i da dobijemo taj posao.

Predvodnik domaćeg konzorcijuma bio je "Planum", a direktor ovog preduzeća Ratomir Todorović, ističe da će tražiti sastanak sa nadležnima u "Koridorima Srbije".

- Država je ta koja se zadužuje, ona vraća kredit i ona je vlasnik tog novca – ističe Todorović. - Valjda smo se konačno opametili ko treba da se pita, banka ili država. Znamo mi dobro kako je "Alpina" ušla u Srbiju, kao i druge strane kompanije. Na neka vrata... Ako, ipak, "Koridori" raspišu tender, videćemo kakvi su uslovi.

Izmene

Stručnjaci kažu da pravila kreditora mogu da se zaobiđu samo ako Ministarstvo saobraćaja pokrene inicijativu, kojom bi Vlada Srbije iz drugih izvora obezbedila novac za završetak radova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;