INFONET-468X60-BANNER

Pilon Mosta na Adi još bez vrha

01.08.2013. | Novosti

Pilon na Mostu preko Ade i dalje je bez "kape". Prošlo je čak 14 meseci od neuspelog pokušaja helikopterske jedinice Vojske Srbije da podigne konstrukciju na vrh, gde je trebalo majstori da je prihvate i učvrste, a najveći beogradski simbol da dobije konačan izgled. Nadležni ne odustaju od ovog poduhvata, međutim, još se ne zna kada će biti stavljena "tačka" na 200. metru iznad Save.

U Direkciji za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju objašnjavaju da za uspešno obavljanje ovog zahtevnog posla treba više od lepog vremena.

- Nije dovoljno samo da nas posluže vremenske prilike, već je neophodno voditi računa i o bezbednosti, kako radnika tako i opreme, kao i o drugim tehničkim uslovima – kaže Nenad Bajić, iz Direkcije. - Moramo pažljivo uzeti u obzir i drumski i rečni saobraćaj, koji se tokom ovog posla moraju obustaviti. Ne treba zaboraviti i najvažnije, a to su profesionalci Vojske Srbije, koji iz vazduha treba da spuste ovaj opasan teret. Piloti su stalno angažovani na svojim redovnim zadacima, te nije lako da sve nabrojane uslove uklopimo sa njiihovim slobodnim vremenom. Nadamo se da će se uskoro steći svi neophodni uslovi da pilon dobije projektovani špic.

Kada su srpski piloti u maju prošle godine podigli helikopter sa namerom da obave misiju i postave poslednji segment, "operaciju" montiranja špica omeo je jak vetar, koji je duvao brzinom od oko devet kilometara na sat. To je sprečilo radnike unutar pilona da na bezbedan način prihvate konstrukciju.

Još tada je najavljeno da će podizanje završne konstrukcije biti ponovo organizovano narednih dana, čim to budu dozvolili vremenski uslovi, ali očigledno da do dana današnjeg vreme nije išlo naruku neimara.

Temelj od čak 1.300 tona armature

Vrh zaokružuje planirano arhitektonsko rešenje čitavog pilona, koji je postavljen na najvećem monolitnom temelju u mostogradnji Srbije. U temelj pilona je, na dubini od preko 30 metara, pobijeno 113 betonskih šipova, utrošeno je oko 1.300 tona armature i 16.370 kubnih metara betona.

Čelična kupa visoka sedam metara

Sam vrh nije konstruktivni element, već arhitektonski motiv. Kupastog je oblika i napravljen od nerđajućeg čelika. Visina je sedam metara, a izrađena je od osam cevi međusobno povezanih prstenovima. Element ima zaštićene servisne merdevine, pomoću kojih će se održavati elektrooprema na vrhu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;