Novo izvorište puniće čaše

01.08.2013. | Dnevnik

O sistemu vodosnabdevanja na području Martonoša brigu od prošle godine je preuzeo kolektiv DOO "Potiski vodovodi" iz Horgoša, koji radi na području kanjiške opštine, a do tada se vodosnabdevanjem bavila sama MZ Martonoš. Izvorište vodovoda u Martonošu smešteno je na dve lokacije, dva bunara koji se povremeno naizmenično puštaju u eksploataciju, a zbog smanjenih kapaciteta voda je često sa primesama peska i drugih nečistoća.

Predsednik MZ Martonoš Gergelj Horvat kaže da je stanje izvorišta takvo da ne zadovoljava potrebe korisnika, ali je zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva građevinarstva i urbanizma Republike Srbije od pet miliona dinara i Opštine Kanjiža koja je obezbedila 848.000 dinara, započelo bušenje i opremanje novog bunara i formiranje novog izvorišta.

Ovim ulaganjima dugoročnije će se razrešiti problem s vodom za više od 2.000 žitelja, ali i niz ovdašnjih preduzeća iz prehrambene industrije, koja se bave preradom začinske paprike i sušenog povrća. Kapacitet oba postojeća bunara na sadašnjim izvorištima je manje od 10 litara u sekundi, a bušenjem novog bunara obezbediće se količine vode koje nedostaju domaćinstvima i privrednicima.

Ranijih godina ulagano je u vodovodnu mrežu u ovom kraju, pa je ona sada duga 23 kilometra i pokriva selo Martonoš i obližnje vikend naselje kraj Tise. Mreža je potpuno sanirana pre tri godine kada su izbačene azbest cementne i pocinkovane cevi, zamenjeni čvorovi, ugrađena vodovodna armatura i prespajanje kućnih priključaka na novu mrežu, a ugrađeni su i vodomeri.

- Da bi Martonoš imao zadovoljavajući sistem savremenog seoskog vodovoda, potrebno je i ulaganje znatnih sredstava u više faza u dužem vremenskom periodu. Prvi koraci su preduzeti izradom projektne dokumentacije, a bušenjem novog bunara započeto je formiranje jednog savremenog izvorišta pitke vode i ova investicija zacrtana je kao prioritet u razvojnim planovima – kaže direktorka DOO "Potiski vodovodi" Vesna Markotić.

Za bolji kvalitet vode potrebna je i ugradnja uređaja za prečišćavanje,  da bi se u skladu sa zakonom odstranile suvišne količine arsena i amonijaka. Uz izgradnju uređaja za dearsenizaciju vode, na novoformiranom izvorištu ima potrebe za bušenjem još jednog rezervnog bunara kojim bi se obezebdila sigurnost u vodosnabdevanju.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...