Kula: Pucaju kuće, asfalt i kanalizacija

25.07.2013. | Novosti

Stanovnici Ulice Maksima Gorkog u Kuli žive na samom rubu Telečke kose, koja se sleže i odronjava, od čega su popucali zidovi na svim kućama u ovom delu grada. Jedna kuća je napola srušena pošto je na metar od nje propao kamion, što je na kolovozu stvorilo rupu duboku osam metara. Preduzeće "NS Graditelj" je pre pola godine saniralo ovu pukotinu, ali kuća nije popravljena. Vlasnici su iseljeni i čekaju da im opštinska vlast u zamenu obezbedi novu.

- Ljude koji žive u Ulici Maksima Gorkog bilo bi jeftinije preseliti na drugu lokaciju, nego ih spasavati od Telečke kose. Za ojačavanje ove padine potpornim zidom i zatvaranje rupe na kolovozu, utrošeno je oko sedam miliona dinara. Još toliko je izdvojeno za saniranje pukotine u kojoj je kamion JKP "Komunalac" prilikom propadanja presekao cevi fekalne kanalizacije. Ceo opštinski budžet mogao bi da bude potrošen, a da problem, uprkos tome, ne bude trajno rešen – ističe Vujović.

Prema njegovim rečima, komunalni kamion je propao kroz kolovoz u Ulici Maksima Gorkog zato što se otvorio podrum ispod Telečke kose.

- Ko zna koliko još takvih podruma i tunela ima na tom terenu, što borbu protiv urušavanja zemljišta čini neizvesnom. Pretpostavlja se da je u podzemnom delu Telečke kose bilo tursko groblje. Kuće su ovde podignute bez dozvole, uglavnom između dva svetska rata. Nijedna nije smela da bude izgrađena na manje od 25 metara od ivice padine, a napravljene su na pet, neke i na svega tri-četiri metra od litice – napominje Vujović.

On dodaje da vlažnost zemljišta na Telečkoj kosi ne sme da bude veća od 13 odsto, jer se u protivnom glina pretvara u živo blato koje preti da proguta kuće.

- Zbog toga se kao najveća zaštita stanovnicima preporučuje da sve vode iz svojih domaćinstava usmeravaju ka centralnom odvodu. Kuća, čiji je prednji deo pao kad je na kolovozu propao kamion, bila je podrivena neregulisanom atmosferskom kanalizacijom – kaže Branislav Vujović.

Siniša Vujović, stanovnik Telečke kose, inače, tehnički direktor Vodoprivrednog preduzeća "Bačka" u Vrbasu, kaže da su iz "NS Graditelj" zamenili oštećene cevi fekalne kanalizacije i rekonstruisali kolovoz, što je stabilizovalo situaciju, a da bi trebalo preduzeti još neke mere kako bi se sprečilo odronjavanje rizične padine.

- Iako je nepoznanica koliko i gde sve ima laguma ispod Telečke kose, njihovo sleganje bi trebalo zaustaviti nasipanjem od tri do tri i po hiljade kubika odabranog građevinskog materijala – savetuje Vujović.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...
Rajko 05.02.2021.
Haos u mirnom stambenom elitnom delu opšti...