INFONET-468X60-BANNER

Italijanski Kargo centar sve bliže Šidu

04.07.2013. | Dnevnik

Odbornici šidskog parlamenta su na sednici Skupštine opštine jednoglasno usvojili inicijativu o formiranju intermodularnog i industrijskog centra u Šidu. Opštinsko rukovodstvo će se založiti da se i država uključi u italijansku investiciju, kako bi bila još čvršća garancija kod investitora iz Italije. Predsednik opštine Šid Nikola Vasić kaže da je ovo velika stvar za jednu siromašnu, ali prirodnim resursima ipak bogatu opštinu i ističe da je dato zeleno svetlo za formiranje Kargo cenra.

Delegacija šidske opštine koju su pored predsednika činili i predsednik SO Branislav Mauković i zamenik predsednika opštine Srđan Malešević, boravila je u Italiji, u Milanu gde su se susreli s predstavnicima CGE "Inžinjeringa".

- Razgovarali smo s generalnim direktorom dr. Vilijamom Milovanom, tehničkim direktorom doc. ing. Danteom Salimberijem i šefom projekta doc. ing. Ričardom Salimberijem. Videli smo intermodularni agrocentar SOGE, saznali  da operateri Milana imaju interes za delovanje na planiranoj platformi agroprehrambrenih proizvoda, a po projektu koji se odnosi na Šid – kaže Vasić i dodaje da su čuli sve pozitivno o izgradnji Kargo centra u Šidu.

Na pitanje šta Srbija dobija otvaranjem jednog ovakvog centra, Vasić kaže da je naša država jedna od zemalja sa niskim stepenom razvoja logističkog intermodularnog i industrijskog centra za vlastitu robu, pa tako i za države u okruženju. Roba koja je u tranzitu nema odgovarajuće stovarište ni opremljena skladišta, nema parkinga za velika transportna vozila kao ni radionica za njihovo servisiranje.

Vasić je podsetio da bi se budući Kargo centar nalazio gotovo na samoj granici sa Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom, ležao bi na saobraćajnim arterijama – koridorima povezanim sa Parizom, Berlinom, Frankfurtom, Gracom, Londonom, Bolonjom, Parmom, Trstom.

Lokacija za izgradnju Kargo centra ili intermodularnog i industrijskog centra nalazi se s desne strane autoputa kada se prođe naplatna rampa Adaševci u pravcu Beograda i površine je 120 hektara. Vrednost investicije iznosi 120 miliona evra. Druga investicija se odnosi na izgradnju banaka, menjačnica, vage za merenje kamiona s teretom, špedicija, carine, restorana...

Kako kaže Vasić, ovo bi bio veliki dobitak za šidsku opštnu jer bi se zaposlilo oko 100 šofera i još radnika u objektima Kargo centra, a indirektno bi posao našlo 300-400 radnika. Po njegovim rečima, obaveza opštine je da obezbedi infrastrukturu, a za to će koristiti sredstva evropskih fondova i zatražiće pomoć Republičke direkcije za puteve. No najpre treba da se uradi studija izvodljivosti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;